{ "title": "Bebeklerde Kulak Ağrısı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 00:33:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kulak ağrısı, ihmal edilmemesi gerek bir sağlık sorunudur. İhmal edildiği takdirde işitme kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Kendini ifade edemeyen bebeklerin maruz kaldığı kulak ağrısını anlamak çok kolay değildir. Bebeğin ruh halinde yaşanan değişimler gözlemlenerek sorunu anlamak mümkün olabilir. Bebek elini devamlı kulağına götürüyorsa, anormal bir şekilde huzursuzluğu varsa bu gibi belirtiler gözlemlenerek kulak ağrısı anlaşılabilir. Bebeklerde yaşanan kulak ağrısının en önemli ve en sık yaşanan nedeni orta kulak iltihabıdır. Orta kulak iltihabı haricinde bazı hastalıklar da kulak ağrısına yol açabilir.

Bebeklerde kulak ağrısı belirtileri nelerdir?

Kendini ifade edemeyen bebek kulak ağrısı yaşadığında ağlayabilir, uyku problemleri yaşayabilir ve anormal bir şekilde bağırabilir.

Kulak ağrısına maruz kalan bebek yatırıldığında daha şiddetli ağlayabilir. Yan tarafına yatan bebekte kulak iltihabı varsa yan yattığında iltihap dengeyi sağlayan organcıklara daha fazla baskı uygular. Bu baskı ağrının daha şiddetli olmasına neden olur.
Bebeklerde kulak ağrısı neden olur?

Bebeklerde görülen kulak ağrısının büyük çoğunluğu orta ya da dış kulak iltihabı nedeniyle gelişebilir. Günümüzde bebeklerin kullandığı antibiyotiklerin büyük çoğunluğu kulak iltihabına yöneliktir. Orta kulak, kulak zarının arka tarafında kalan ufak bir alandır. Östaki borusu orta kulağın hava almasını ve kuru kalmasını sağlar. Fakat bebeklerde östaki borusu yetişkinlere nazaran henüz gelişmediği için soğuk algınlığına ya da alerjiye bağlı olarak kulak enfeksiyonuna yakalanma riskleri daha fazladır. Temiz olmayan havuz suları, kirli banyo sularına maruz kalan bebeklerde kulak iltihabı gelişme oranı daha yüksektir. Ayrıca kulak çöpüyle bebeğin kulak kanalına kadar girilirse bölgede bulunan sıvı olumsuz etkilenir ve dış kulak enfeksiyonu gelişerek bebeklerde kulak ağrısı yaşanabilir.

Bebeklerde kulak ağrısı ayrıca, kulağa sokulan yabancı bir cisim, çene ve ağız ağrıları, diş çıkarma, boğaz enfeksiyonu, kabakulak, sigara dumanına maruz kalma ve 6 aydan az anne sütü alma gibi nedenlerden dolayı da gelişebilir. Yalancı emzik kullanımı, dışarıdan kulağa alınan darbe, soğuk, rüzgâr ve yüksek seste kulak ağrısına neden olabilir.

Bebeklerde kulak ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde gelişen kulak ağrısının çoğu hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. Fakat şiddetli vakalarda nedene yönelik tedavi başlatılması gerekir. Enfeksiyon nedeniyle yaşanan kulak ağrıları için antibiyotik tedavisine başlanır. Kulakta oluşan iltihap virüs kaynaklı olarak düşünülüyorsa başlangıçta antibiyotik tedavisinin faydalı olmayacağı düşünülür. Fakat virüs kaynaklı kulak enfeksiyonları zamanla bakteriyel enfeksiyona dönüşebileceği için antibiyotik tedavisine başlanabilir. Beraberinde ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar da reçete edilir.

Bebeklerde kulak ağrısı için ev tedavileri

Bebekler savunmasız ve güçsüz oldukları için evde uygulanacak tedavilerde çok dikkatli olunmalıdır. Ev tedavilerini uygulamadan önce bir doktora danışmak faydalı olur. Bebeklerde kulak ağrısı için;
" } ] }