{ "title": "Bebeklerde Kulak Akıntısı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-akintisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:37:20", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kulak Akıntısı, kulakta meydana gelen akıntının birden çok türü mevcut olmaktadır. Genellikle kulak akıntıları bebeğin kulağının kiri olabilmektedir. Ancak bazı durumlarda bebeğin kulağından gelen akıntı kan şeklinde olabilmektedir. Bebeklerde görülen kulak akıntıları çoğunlukla bebeğin kulağındaki kir olduğu için ailenin bu konuda herhangi bir endişe duymasına gerek yoktur. Yine de her ihtimal göz önünde tutulmalıdır ve bebek mutlaka Uzman tarafından muayene edilmelidir. Çünkü bu durum hem anne baba hem de bebek açısından daha yararlı olacaktır. Ancak nadirde olsa bebeklerin kulaklarının içerisinde tahrişten kaynaklı olarak kulak zarının zedelenmesinin sonucunda hafif kanlı bir akıntı gözlenebilir. Bu durum çoğunlukla anne tarafından bebeğin yatmış olduğu yastık kontrol edilerek anlaşılabilir. Eğer anne bebeğinde böyle bir problem olduğunu görürse, hiç zaman kaybetmeden Uzman KBB doktoruna başvurmalıdır.

Bebeklerde Kulak Akıntısı Sebepleri, bebeklerde yaşanan kulak akıntısının sebebi olarak devamlı yüksek sesli ve gürültülü olan ortamda bulunması örnek olarak gösterilebilir. Çoğunlukla bebeğin yüksek sesli ortamda kalması kulak içerisindeki sıvının miktarının artmasına neden olduğu için bebek yatırıldığında yastıkta kulak akıntısı göz ile görülebilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında bebeğin kulağının yıkanması söz konusu olabilir. Bebeğin kulağındaki akıntının en çok tehlike arz eden durumu enfeksiyondan kaynaklı olarak meydana gelen akıntı şeklidir. Çünkü bebeğin kulağının içinde ortaya çıkan enfeksiyon özellikle kulak akıntısına sebep olmaktadır. Bebeğin yaşamış olduğu enfeksiyon durumu pek çok soruna sebep olabileceğinden dolayı zaman kaybetmeden müdahale edilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Bebeğin kulağında meydana gelen akıntı eğer 5 günden fazla devam eder ise mutlaka hekime gidilmelidir. Eğer ihmal edilirse bebeğin kulağında büyük sorunlara yol açar, hatta zarar verebilir. Bebeğin kulak akıntısı özellikle pamuklu çubuklar ya da buna benzer hiçbir yabancı madde ile temizlenmemelidir. Çünkü akıntı bu şekilde temizlenirse meydana gelen kulak akıntısının şiddetini arttırırken bebeğin olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilmektedir.

Bebeklerde Kulak Akıntısı Tedavisi, bebeğin kulağındaki akıntının sebebi enfeksiyona bağlı olan bir durumdan kaynaklanmış ise zaman kaybedilmeden tedavisi yapılmalıdır. Eğer bebekte kulak akıntısı mevcut ise mutlak kulak zarında bir deliğin olduğu söylenebilir. Tedavi için bebeğe kulak damlası ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak bebeğin kulağında kanama mevcut ise özellikle KBB doktoru tarafından muayenesi yapılır, daha sonra tedavi uygulamasına geçilir. Bebeğin kulak kirinden dolayı oluşan akıntıda yapılan tedavi annenin evde bebeğin kulağını ince bir tülbent ile bastırmadan hafifçe temizlemesidir. KBB doktorunun önermiş olduğu gliserinli damla kullanılır. Eğer bebeğin kulağının içerisinde birikmiş olan su varsa, çok fazla bastırmadan hafif bir şekilde aşağıya doğru eğilir. Daha sonra kulak memesine aşırı baskı uygulamadan kulağın içerisinde birikmiş olan suyun dışarı çıkarılması sağlanır.
" } ] }