{ "title": "Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-enfeksiyonu(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:40:53", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu, çoğunlukla bebeklerin orta kulaklarında meydana gelen iltihaplanmanın sebep olduğu durumdur. Kulak enfeksiyonunun en yaygın olan belirtisi ise kulakta meydana gelen ağrıdır. Bu rahatsızlık çocuklarda özellikle de bebeklerde en sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık olarak bebeklerin %50'inde 3 yaşına kadar olan sürede bir defa kulak enfeksiyonu ile karşı karşıya kaldığı söylenmektedir. Kulak enfeksiyonu acıya sebep olduğu için bebekler hem huysuz hem de çok sinirli davranışlar sergilemesine yol açmaktadır.

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir, bebeklerde en sık olarak rastlanılan kulak enfeksiyonu \"akut otitis media\" durumudur. Bu durum genellikle bebeğin orta kulak parçalarının enfeksiyon sebebi ile şişmesi ve sonucunda kulak sıvısının kulak zarının arkasında sıkışmasında kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak yaşanılan bu durum bebeklerde yaygın bir kulak ağrısı şikâyetine sebep olmamaktadır. Ama bebeklerde ateş durumuna yol açabilmektedir. Diğer bir belirti ise \"otitis media efüzyon\" durumudur. Buda çoğunlukla bebeğin kulaktaki sıvının kulak zarının arkasında sıkışması durumu olarak değerlendirilir. Hiçbir şekilde ağrı belirtisi gözlenmez. Fakat bu problem yalnızca doktor muayenesi esnasında anlaşılabilmektedir. \"Kronik otitis efüzyon\" kulak sıvısı özellikle orta kulağın içerisinde uzun süre kalmasından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Orta kulakta biriken kulak sıvısı bebeklerde tekrarlanan ağrılara sebep olmaktadır. Hatta bebeklerin işitme duyusunu kolaylıkla etkileyebilmektedir.

Kulak enfeksiyonları çoğunlukla bebeklerin konuşmaya başlamadan önceki sürelerinde meydana gelmektedir. Kulak enfeksiyonu bebeklerde farklı şekilde belirtilere neden olmaktadır. Bu belirtiler ise bebeğin kulağından sıvı akması, gece uykularında sorun yaşanması, sürekli olarak ağlama ve huysuzluk şeklinde davranışlar sergilemesine neden olmaktadır. Özellikle küçük bebeklerde kulak enfeksiyonundan kaynaklı olarak ateş durumu gözlenebilir. Ayrıca bebekte sorunlu bir işitme durumuna yol açarken, aynı zamanda denge sorunlarına ve sakarlıklara da sebep olabilmektedir. Eğer bu belirtilerden birkaçı bebekte mevcutsa, kulak enfeksiyonu durumu yaşanabilmektedir.

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Neden Olur, kulak enfeksiyonu bakterilerin neden olması ile ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında bebeğin soğuk algınlığı geçirmesi, üst solunum yolunda meydana gelen enfeksiyon ve boğaz ağrısı da kulak enfeksiyonuna sebep olan durumlardır. Eğer bebeğin geçirmiş olduğu üst solunum yolu rahatsızlığı bakteriyel ise mevcut olan bu bakteri kolaylıkla orta kulağa yayılabilmektedir. Ancak üst solunum yolu rahatsızlığı bebeğin soğuk algınlığına neden olan virüsten kaynaklı ise bakteriler kolaylıkla orta kulağa hareket edebilirler. Bu durumların sonucunda bebeğin kulak zarının arka kısmında sıvı oluşmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak yaşanan bu rahatsızlıklar bebeğin kulak enfeksiyonu geçirmesine zemin hazırlamaktadır.

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır, tedavi çoğunlukla 7-10 gün arasında devam etmektedir. Kulak enfeksiyonu bebeklerde özellikle ani olarak ortaya çıkar ve tedavi ile kolaylıkla düzeltilebilir. Çoğunlukla kulak enfeksiyonu bakterilerden kaynaklı olarak meydana geldiği için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında tedavi için bebeğe kulak damlası Uzman tarafından önerilmektedir. Ayrıca bebeğin ağrısını dindirmek için ağrı kesici ilaç verilir. Eğer bebekte sık olarak kulak enfeksiyonu durumu yaşanıyor ise mutlaka çocuk alerji tedavisinin de uygulanması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda uygulanan bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda küçük cerrahi işlemle müdahale edilebilir.
" } ] }