{ "title": "Çocuklarda Kulak Ağrısı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/cocuklarda-kulak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 06:56:14", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kulak ağrısı, sık görülen durumlardandır. Buna bazı bebeklerde süt dişi çıkartırken kulağa vuran ağrıyı örnek gösterebiliriz. Genelde bebekler kulaklarını çekiştirirler ve bu yüzden aileler kulak enfeksiyonu kanısına kapılırlar. Bebeklerde (0-3 yaş), çocuklardan daha fazla görülebilen bir durumdur. Kulak enfeksiyonu çok ciddi ve tehlikeli bir hal alabilir. Kulak enfeksiyonuna, banyoda kulağa kaçan su ve bunun gibi birçok olay sebep olabilir.

Çocuklarda enfeksiyon dışında banyo yaparken kulağa su kaçarsa, kulaklardaki kirlerin şişmesi nedeniyle o bölgede ağrı yapar. Çocuklara ve bebeklere kulak tıpaları takılmalı ve böylece kulaklara suyun girmesi engellenmelidir (Daha önceleri tıpa yokken bir parça pamuğa vazelin sürülerek kulak tıkanırdı bunun amacı tıpa görevi yapmaktı fakat günümüzde hazır kulak tıpaları mevcut olduğundan çok kullanılmayan bir yöntemdir.). Saç kurutma makinası ile kulakların içi kurutulmalıdır. Çocuklarda bir başka büyük sorun olan olay kulağa yabancı cisim tıkamaktır. Bunlar bezelye, mercimek, nohut, boncuk, küçük oyuncak pilleri, mum parçaları ve küçük oyuncak parçaları gibi cisimler olabilir. Bu da kulakta şişerek akıntıya sebep olur. Bu yüzden çocuğun hemen bir KBB uzmanına götürülmesi gerekir. Doktora gidene kadar şişmemesi için birtakım önlemler alınmalıdır. Önceleri zeytinyağı damlatılırdı, fakat bu yöntem bir etki göstermediği için alkol borik damlatılmalıdır. Uçak yolculuğu sırasında iniş ve kalkıştaki basınç sonucu çocukların kulaklarında ağrı olabilir. O esnada bebekler emzirilmeli veya su-meyve suyu gibi içecekler içirilmelidir. Daha büyük çocuklarda ise sakız çiğnetilmeli ve doktor tavsiyesine göre ağrı kesici kullandırılmalıdır.

Banyo, deniz, havuzda uzun süre kalan çocuklarda dış kulak yolunun ıslak kalması, dış kulak iltihabına neden olur. Dıştan bası yapıldığında ağrı yapıyorsa ve akıntı varsa enfeksiyon riski olabilir. Çocuğunuz hemen bir KBB uzmanına götürülmelidir. Dış kulak yolu tıkanacak durumda iltihaplanırsa iltihabın vakumla çekilmesi gerekebilir. Ağrıyı azaltmak için sıcak havlu veya termofor uygulaması yapılabilir fakat çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Çok sıcak olursa yanıklara neden olabilir. Denize ve havuza ara verilmeli banyodan sonra saç kurutma makinesiyle kulaklar tamamen kurutulmalı ve her banyoda tıpa kullanılmalıdır.

Çocuklarda orta kulak iltihabı üç ay ve üç yaş arasında çok sık görülür. Çocukların birçoğu üç yaşına kadar en az bir kez orta kulak iltihabı olur. Evde bakılan çocuklara göre kreşe ve anaokuluna giden çocuklarda orta kulak iltihabı daha sık görülür. Ayrıca çocuğun sigara dumanına maruz kalması, anne sütü almamış olması, geniz eti olması, emzik kullanması, eksik aşısı olması, alerjisi olması gibi durumlar da orta kulak iltihabına neden olur. Ağrı, orta kulak iltihabına neden olmasa da tek güvenilir etken olabilir. İki yaşın altındaki çocuklar ağrıyı ifade edemeseler de kulaklarını çekiştirerek anlatmaya çalışırlar. Ateş ve kusmada ağrıya eşlik edebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurulmalı ve doktora gidene kadar çocuğu rahatlatmak için mutlaka ağrı kesici verilmelidir.
" } ] }