{ "title": "Devamlı Kulak Çınlaması", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/devamli-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "20.01.2024 00:45:21", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Devamlı Kulak Çınlaması, Kulak çınlaması halk arasında 'biri beni andı' şeklinde yorumlanmaktadır. Tıp dilinde ise kulak çınlaması durumuna 'tinnitus' adı verilmektedir. Genelde önemsiz görülen bu kulak çınlamaları az da olsa altta yatan bir başka hastalığın habercisi olmaktadır. Kulakta hissedilen çınlamalar devamlı olmakta ise dikkat bozukluğu, baş dönmesi ve uykusuzluk gibi belirtilere sebep olmaktaysa ya da herhangi bir şekilde günlük yaşamınızda sorun haline gelmeye başladı ise boğaz, kulak, burun uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Devamlı kulak çınlamasından şikâyetçi olan kişiler kulak çınlamasını daha farklı şekillerde fakat kendilerine göre tarif etmektedirler. Çünkü çoğunlukla hissedilen bu ses dışarıdan duyulmaz. Çınlama, uğuldama, vızıltı ve vınlama şeklinde şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteren ve kulak ya da bezende 'kafa içinde' duyulmakta olan bir ses olarak tanımlanmıştır. Kulakta hissedilen çınlama hissi genelde başkaları tarafından duyulmamaktadır. Fakat az da olsa dışarıdan duyulan çınlamalar da vardır. Devamlı kulak çınlamasının sebeplerine gelindiğinde sayılan başlıca nedenler olmasına rağmen hala bazı kulak çınlamasının kaynağı bilinmemektedir.

İşitme Kaybı

Yaş ilerlemesi ile doğal olarak meydana çıkan işitme kaybı işitme sinirlerinin hassasiyetinin azalmasına ve kulak çınlamasına sebep olmaktadır. Kulak çınlaması gençlerde ise devamlı gürültülü ortamlarda bulunmak kulaklıkla ya da aşırı yüksek ses ile müzik dinlemek veya oldukça fazla gürültü çıkaran iş makinelerine yakın ortamda çalışmak gibi sebeplerden dolayı işitme kaybıyla devamlı kulak çınlaması görülmektedir.

Devamlı Kulak Çınlamasının Diğer Neden Olur?

Kulak Kiri: Kulak salgısı içinde oluşan kirleri tutarak ve bakteri oluşmasını yavaşlatarak kulak kanalını korumaya almaktadır. Fakat doğal bir biçimde atılamayacak kadar oldukça fazla kir biriktiğinde ise işitme kaybı veya kulak zarı tahrişi gibi sebeplerden kaynaklı kulak çınlaması olmaktadır.

İç Kulaktaki Hücrelerin Zarar Görmesi: İç kulakta yer alan ince tüyler ses dalgalarına göre hareket etmektedirler. Kulak hücrelerini beyinde ses olarak algılanabilecek bir elektrik sinyali yayması için harekete geçirmektedirler. Ancak kulaktaki bulunan bu ince tüyler zarar görmüş ise hücreler rastgele elektrik sinyali sızdırmaya başlamaktadırlar. Bu durumda bize çınlama olarak yansımaktadır.

Anemi: Kansızlık olarak da bilinen anemi rahatsızlığında kırmızı kan hücrelerinin az olması sebebi ile bazı durumlarda kan incelerek normalinden hızlı akmaya başlar. Buda kulakta çınlama sesine yol açmaktadır.

Kulak Kemiğindeki Değişimler: Otoskleroz adı verilen ortak kulak içerisinde bulunan kemik eklemlerinin yapısının sertleşmesi işitmeyi etkilemektedir. Bu durumda devamlı kulak çınlamasına neden olmaktadır.

Meniere Hastalığı: Devamlı hissedilen kulak çınlaması anormal bir şekilde iç kulak sıvı basıncı sebebi ile iç kulak içinde oluşan 'Meniere' hastalığının erken bir habercisi de olmaktadır.

Kulağı Etkileyen Hastalıklar: Kulağı etkilemekte olan her türlü enfeksiyon, nezle, orta kulak iltihabı, sinüzit, alerji ve labirent iltihabı gibi rahatsızlıklar devamlı kulak çınlamasına yol açmaktadır. Bu rahatsızlık daha çok aileden gelmekte olan bir sorun olan kulak kemiğinin büyümesi sebebi ile ortaya çıkmaktadır.

Devamlı Kulak Çınlamasının Az Rastlanan Sebepleri Nelerdir?

İlaçlar: Antibiyotik, aspirin, idrar söktürücü ve romatizma ilaçları gibi kullanılan pek çok ilacın yan etkisi devamlı kulak çınlaması şikâyeti ortaya çıkabilir. Özellikle de aşırı doz aşımlarında bu etki görülmektedir. Daha birçok ilacın devamlı kulak çınlaması yapması mümkündür.

Yüksek Tansiyon: Hipertansiyon veya kafein, alkol, stresi ve sigara gibi tansiyon üstünde oldukça etkili olan bu faktörler devamlı hissedilen kulak çınlamasına neden olmaktadır.

Boyun ya da Baş Yaralanmaları: Darbe, kaza ve çarpma gibi benzeri nedenlerden dolayı kaynaklanan baş ile boyun travmaları işitme sinirlerini, iç kulağı ya da işitmeyle ilgili beyin fonksiyonlarını etkilemektedir. Bu tip görülen travmalar daha çok kulakta devamlı çınlamaya yol açmaktadır.

Baş ve Boyun Tümörleri: Boyun veya baştaki damarlara baskı yapmakta olan bir tümör kulakta devamlı çınlama ya da başka belirtiler ile kendisini göstermektedir.

Cep Telefonu: Eğer cep telefonunu elinizden düşürmüyor ve dört yılı aşkın süredir her gün en az on dakika dahi cep telefonu kullanıyorsanız bu kulakta çınlamaya sebep olmaktadır.

Hipertiroidiiiiiii: Tiroit bezlerinin normalinden daha fazla çalışması kulakta devamlı çınlama hissine yol açmaktadır.
" } ] }