{ "title": "Dış Kulak Ağrısı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/dis-kulak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 20:29:18", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Dış Kulak Ağrısı, bu rahatsızlık çocukların en sık olarak yaşadığı durum gibi görünse de pek çok yetişkinin yaşadığı rahatsızlar arasında yer almaktadır. Kulak ağrısı çoğunlukla sürekli olarak hissedilen ağrı, yanma ya da zonklama şeklindeki kulak ağrısı ve aniden saplanmış olan kekin bir ağrı şeklinde kendini göstermektedir. Kulak ağrısının en sık olarak yaşanan sebebi, orta kulağın boğaz ile birleşmesine yardımcı olan östaki kanalının tıkanması durumunda yaşanmaktadır. Kişide meydana gelen kulak ağrısı özellikle grip hastalıklarında, alerjik durumlarda ya da sinüzit rahatsızlığından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Kulak ağrısı kişiye gün içerisinde pek fazla bir rahatsızlık durumuna neden olmasa da özellikle geceleri dayanılmaz ağrılara yol açabilmektedir.

Dış Kulak Ağrısı Gece Neden Daha Çok Hissedilir

Gündüz kişi ayakta zaman geçirdiği için östaki kanalından kolaylıkla boğazın arka kısmına akış sağlanabilmektedir. Hatta gündüzleri yutkunma ve çiğneme hareketi östaki kanalının etrafında mevcut olan kasların hareket etmesine yardımcı olduğundan orta kulağa genellikle östaki kanalı yolu ile havanın girişi ve çıkışı kolaylıkla sağlanmaktadır. Ancak geceleri uykuya dalan kişi için bir süre bu durum normal olarak seyreder. Fakat gecenin ilerleyen saatlerinde östaki kanalı kendini rahat bir şekilde boşalamaz. Kişi gece uyuduğu için yutkunma eylemi gerçekleşmediğinden östaki kanalına yeterli havanın giriş ve çıkışı sağlanamaz. Bu nedenle orta kulakta mevcut olan hava çevresindeki dokular tarafından kullanılmaktadır. Sonuçta negatif bir basınç oluşumuna sebep olur. Bu durum yaşandığı zaman kişi gecenin yarısında şiddetli bir kulak ağrısı ile uyanabilir.

Dış Kulak Ağrısında Enfeksiyonun Etkileri Nelerdir?

Dış kulak enfeksiyonuna pek çok problem sebep olabilmektedir. Bunların arasında kişinin uçak yolculuğuna çıkması, tıraş sonrasında saç kıllarının dış kulağın içine düşmesi, tüp ile dalış esnasında atmosferik değişiklikler sebep olabilir. Hatta dil, çene, dişin kulak ile ilişkisi olmayan nedenlere bağlı olarak da dış kulak ağrısı şikâyetlerine yol açabilmektedir. Dış kulakta meydana gelen ağrının neden kaynaklı olduğunun anlaşılması için mutlaka KBB uzmanına görünmesi en doğru karardır. Ancak dış kulak ağrısını dindirmek için evde alınabilecek bazı önlemler iyileşme esnasında rahatlamanız da yardımcı olabilir.

Dış Kulak Ağrısını Geçiren ve Dindiren Bazı Önlemler Nelerdir?

Dış kulak ağrısını geçirmek için evde dik bir şekilde oturun, sakız çiğnemek de ağrının geçmesi için yardımcı olmaktadır. Bunun dışında kulak kepçesine fazla bastırmadan hafif bir şekilde hareket ettirebilirsiniz, aynı zamanda esnemeyi de unutmayın. Ayrıca burnunuzu iki parmağınız ile sıkıştırarak çok derin nefes aldıktan sonra havayı genzinize doğru üflemeye çalışın. Bu hareket ile bir açılma sesi duyabilirsiniz, bu da basıncın eşitlendiği anlamına gelmektedir. Hatta dış kulak ağrısının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bol miktarda sıvı tüketin ve odanızı mutlaka havalandırarak temiz hava akışını sağlayın. Özellikle çok rüzgârlı olan hava koşullarında dışarıya çıkarken mutlaka şal ya da şapka kullanarak kulaklarınızı korumalısınız. Kulağınızı temizlemek için kesinlikle kulak çöpü ya da farklı maddeler ile temizlemeye kalkmayın. Banyo yaparken ya da yüzerken kulaklarınızı tıkaç ile kapatın ve su kaçmamasına özen gösterin. Özellikle sigara dumanından kendinizi koruyun, ağır olan aktivitileri yapmaktan kaçının. Bu durumlara dikkat edildiği zaman dış kulak ağrısının dinmesine hatta geçmesine oldukça faydalı olmaktadır.
" } ] }