{ "title": "İç Kulak", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/ic-kulak.jpg", "date": "21.01.2024 19:12:13", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İç kulak, Kulağın denge ve işitme yapıları ile ilgili asıl yapıları içeren kısmıdır. Kulağımız kendi içerisinde üçe ayrılır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Bizim anlatacağımız ise bunlardan iç kulaktır. Hepsi birbirine bağlı bu bölümlerin içerisinde iç kulak kişide denge ve işitme işlemlerinin merkezidir. İç kulağın şakak kemiğinin içindedir. İç kulak yapısı itibarı ile 2 kısımdan oluşur. İç kulağın birinci yapısı kemiktir, ikincisi ise zardır. İç kulağı Kemik içerisine oyulmuş bir tünel sistemi olarak düşünebiliriz. Bu tünel sistemlerinin tümüne birden labirent denilmektedir. Yapısı gerçekten de bir labirent gibidir. Bu labirentler üç bölümden oluşur. Labirentler yapı ve görevleri itibarı ile salyangoz vestibül ve dalız kanallarını ve kısımlarını oluşturur. Vestibül yarım daire kanalları, kırbacık ve kesecik adı verdiğimiz boşluklarda bulunur. İşitmeyi sağlayan organa korti organı denir. Dalız kanalı içerisinde bir şerit halinde devam eden bir yapısı vardır.

Vestibül, kırbacık, kesecik ve yarım daire kanallarından oluşmaktadır. Yarım daire kanalları kırbacık kısmına açılır ve bu organın içerisinde dengeyi sağlayıcı iki tür reseptör bulunur.

Kinetik reseptörler: Üç yarım daire kanallarının hepsinde şişkin kısımlarda bulunur. Hareketler esnasında ortaya çıkan basınçlarda değişiklikleri algılar.

Pozisyon reseptörleri: Herhangi bir şekilde duran bir kişide duruş pozisyonunu ve yer çekimi ile arasındaki ilgiyi kurarak kişinin dengede durmasını sağlar.

İşitme: İç kulak işitme ile ilgili olarak kulaktaki merkezdir. Titreşimlerden gelen frekansları insan kulağının duyabileceklerini algılar ve ses olarak belirler. Titreşimler kulak kepçesi tarafından toplanır dış kulak yardımı ile zara iletilir. Zarda oluşan titreşimle olan bağlı olan çekiç kemiği de titreşime uğrar ve kemikcikler sistemi hareket eder. Kulağımızdaki bu sistem sesin şiddetini ortalama olarak 16 ile 19 arasında arttırmaktadır. Üzengi kemiğinin bağlı olduğu oval pencere yardımı ile gelen titreşimler sıvı bölüme iletilir. Sıvı sisteminin hareketlenmesi ile dalız içerisinde korti organına tesir ederek elektrikli uyarılar doğurur, ses beyinde idrak edilir ve anlaşılır hale gelir.

İç kulakta bulunan labirentler
Dalız salyangoz ve yarım daireler şakak kemiği içerisinde bulunur ve bu kemikler arsında bir labirent gibi tüneller oluşturur. Duvarları kemiklerden oluştuğundan bu yapının korunması için etrafı bulunduğu yere uyum sağlayacak şekilde zardan yapılmış ikinci yapı bulunur.

İşitme ve denge işlevlerinin kişilerde sağlıklı yapılabilmesi için iç kulağın sağlık sorunlarının olmaması gerekir. Kişinin iç kulağında iltihaplanma ya da başka rahatsızlıklar olması duyma problemlerine ve denge sorunlarına yol açabilir. İnsan mekanizması olağan üstü düzeyde yaratılmıştır. Bizler kendi icat ettiklerimi hep kendi mükemmel mekanizmamızdan esinlenerek yaparız. Ama daha insanoğlunun bedeninin bütün sırları çözümlenememiştir.
" } ] }