{ "title": "İple Kepçe Kulak Ameliyatı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/iple-kepce-kulak-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 03:17:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İple kepçe kulak ameliyatı, kepçe kulak, anatomik olarak kulağın farklı bir pozisyonda, kafatasına dikey olarak ve kıvrık görünüşte olan bir kulak sorunudur. Kulakta oluşan estetik sorunlar direkt olarak yüz güzelliğini etkiler. Yaşanan şekil bozukluğu, özellikle çocukluk döneminde alay konusu olur ve bu durum çocuklarda özgüven eksikliğine yol açar. Kız çocukları kepçe kulak sorunu nedeniyle saçlarını istediği gibi toplayamaz ve şapka takamamaktan şikâyet eder. İple kepçe kulak ameliyatı sayesinde kulakta oluşan deformasyondan yani şekil bozukluğundan kolaylıkla kurtulmak mümkündür. İple kepçe kulak ameliyatı yetişkinler için uygulanan bir operasyondur.

İple kepçe kulak ameliyatı nedir?

İple kepçe kulak ameliyatı kulak kepçesinde dış kısma doğru açıklık bulunan kişilerde klasik otopilasti yerine gerçekleştirilebilen ve kesiye ihtiyaç duyulmayan bir ameliyat türüdür. İlk defa 2010 yılında yapılmaya başlanmıştır. Kulak kepçesini olması gereken yere çekmek için medikal ipler kullanılır. Bu nedenle de adı iple kulak kepçesi ameliyatıdır.

Kimler iple kulak kepçesi ameliyatı yaptırabilir?

Kulak kepçesinde açıklık olanlar, kulağında simetri sorunu olanlar, kesiyle yapılan ameliyatlarda gelişebilecek olası risklerden kaçınan kişiler, kesi izi ve anestezi istemeyen kişiler iple kulak kepçesi ameliyatı yaptırabilir. Kulak yapısı 6 yaşına kadar gelişimini tamamlar. İple kulak kepçesi ameliyatında kesi uygulanmadığı ve kulak içine bir müdahale gerçekleşmediği için işitmeyle alakalı bir sorun yaşanması da söz konusu değildir.

İple kulak kepçesi ameliyatı avantajları
İple kepçe kulak ameliyatı muayenesi

İple kepçe kulak ameliyatı gerçekleştirmek için öncelikle kulak yapısı incelenir. Kulaklarda bulunan açıklık ve simetri incelenir. Hasta ve doktorun kararıyla ameliyatta hangi anestezinin kullanılacağına karar verilir. Genel ya da lokal anestezi kullanılarak ameliyat gerçekleştirilebilir.

İple kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?

İple kepçe kulak ameliyatına hastaya anestezi verilerek başlanır. Kulağın üst tarafında bulunan kıkırdak dokusundan özel bir iğneyle medikal ipler yerleştirilir. Bu ipler çekilerek kulağa makul şekiller verilir. Her iki kulak için aynı işlem kullanılır. İğnenin uygulandığı yerler küçük bantlarla kapatılır. İşlem sonrasında pansuman gibi uygulamalara gerek yoktur.

İple kepçe kulak ameliyatı sonrası

İple kepçe kulak ameliyatı olan hastanın ameliyat sonrası dönemi oldukça konforludur. Ameliyat sonrası 1-2 gün ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek hafif ağrılar yaşanabilir. Eğer uygulama beğenilmemişse ya da istekleri karşılamamışsa kulağa takılan ipler kesilerek kulaklar eski pozisyonuna döndürülebilir. Ameliyattan hemen sonra hasta normal hayatına dönebilir. Ancak birkaç gün kulağı olası darbelerden korumak gerekir.

İple kepçe kulak ameliyatı sonrasında açılma gelişir mi?

İple kepçe kulak ameliyatı oldukça başarılı sonuçlar veren bir ameliyat türüdür. Ancak %1 oranında açılma görülebilir. Ameliyatta kullanılan ip tutturulduğu alanda gevşeme yapabilir. Bu durumda ameliyatın dezavantajı arasındadır.
" } ] }