{ "title": "Kulak Ağrısı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-agrisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:07:57", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kulak ağrısı, yetişkinlerden çok küçük bebek ve çocuklarda sıkça rastlanan bir hastalık türüdür. Kulak ağrısı kulağın kendi hastalıklarından kaynaklandığı gibi başka hastalıklarında belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklarında bazı çeşitleri vardır. Örneğin, dış kulak iltihabı, kulak zarı zedelenmeleri veya iltihabı, iç kulak iltihapları gibi. Kulak hastalıklarının sebepleri ve için mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine muayene olunması gerekmektedir. Doktorumuzun muayenedeki sorgulamaları örneğin ağrının ne zaman başladığı ne kadar sürdüğü, ağrının yanma mı yoksa batma şeklinde mi olduğu, şikâyetlerin sıklık ve şiddet dereceleri araştırılıp ona göre tedavi sürecine başlanmalıdır. Özellikle bebek ve çocuklarda görülen bu hastalık belirli aralıklarla hekime kontrole götürülmelidir.

Kulak ağrısının sebepleri nelerdir?
Kulak ağrısına neden olan hastalıkların tedavi yöntemleri nelerdir?

Orta kulak iltihabı; Daha çok küçük çocuklarda görülür. Geniz etindeki şişlikler, sigara dumanı, bebeklik dönemindeki aşıların eksik olması, alerjik sebepler, yeterince anne sütü emmemiş çocuklarda görülmektedir. Şiddetli kulak ağrılarında ateş ve kusmada sıkça görülmektedir. Hekiminizin teşhisi koyduktan sonraki uygulayacağı ilaç tedavisiyle bu ağrılı durumdan kurtulabiliriz. Kulak ağrısına en iyi gelen kulak damlasıdır, çünkü kulak damlası direk olarak kulak kanallarındaki tıkanıklığı açar ve azalmasına veya ağrının geçmesini sağlar. Ancak diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi bununda dozunu iyi ayarlamamız gerekir, fazlası daha ciddi sorunlar yaratabilir. Kulak ağrısını geçirmek için birçok doğal yöntemde vardır. Halk arasında bilinen soğan suyu kürü, zeytinyağı gibi. Kulak ağrısını dindirmek için ısı yöntemi de kullanabiliriz. Bel, boyun, karın, sırt, kas ağrısı gibi birçok ağrıya iyi geldiği gibi kulak ağrısında da bize yardımcı olacaktır. Kulak ağrısına sebep olan bir diğer etkende boğaz ve bademcik ağrılarıdır. Boğaz ağrısına da birçok etken sebep olmaktadır.

Boğaz Ağrısının Belirtileri; Ateş, terleme, titreme, çiğneme ve yutkunmada zorluk, baş ağrısı, eklem ağrılarıdır. Boğazdaki bu ağrılara zamanında müdahale etmek çok önemlidir. Çünkü bademciklerdeki bu ağrı kulağı da etkilemektedir. Bu iki ağrı da şiddetlendiğinde dayanılmaz ağrılara sebep olur. Örneğin enfeksiyona bağlı bir ağrı ise ilaç tedavisi ile bol sıvı tüketmek gerekir. Mesela bitkisel çaylar, meyve suları, ballı süt, limonlu çay gibi. Ilık su ile gargara yapmak, sigara içilen ortamdan uzak durmak boğaz pastili kullanmak. Bebek ve çocuklarda östaki kanalı yetişkinlerinkinden farklıdır, bu nedenle boğaz ve genizdeki mikroplar orta kulağa daha çabuk ulaşır. Kulaktaki basınçta kulak zarının delinmesine neden olur. İltihaplı ve kanlı bir akıntı gelir. Hekimimizin verdiği ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi ile kısa sürede sağlığımıza kavuşabiliriz. Bu hastalıkların bulaşma riskini de göz önünde bulundurmalıyız. Hasta çocukların kreş veya okul gibi kalabalık yerlerden uzak tutarak hastalığın yayılmasına engel oluruz.
" } ] }