{ "title": "Kulak Ameliyatı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 08:57:59", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kulak ameliyatı, Orta kulak hastalıklarında, kulak zarı delinmelerinde veya kemik içerisinde oluşan iltihapların temizlenmesi için yapılır. Yapılan bu ameliyata Timpanoplasti denir. Ameliyat teknik olarak işitme ile ilgili yaşanan sıkıntıların onarılması ve mastoid içerisindeki iltihabı temizlemek için yapılır. Hastada mevcut olan rahatsızlığın boyutuna göre, ameliyatı yırtık zar deliği onarımı, orta kulakta olan işitme sağlayan kemikçiklerin onarılması ya da kemik içerisindeki iltihaplanmanın temizlenmesi şeklinde kademeli olarak yapılır.

Kulak zarında delik bulunan ama işitme sıkıntısı çok da fazla olmayan kişilerde uygulanan ameliyat genelde havuz banyo gibi yerlerde kulak içerisine sıvı girmesini engellemek ve ileride daha ciddi işitme sıkıntıları yaşanmaması için yapılır. Kişinin hayat kalitesini yükseltmek ve hayatının geri kalanında işitmede sıkıntılar yaşanmaması için önemlidir. Kulak ameliyatı kişinin tercihi doğrultusunda yapılır. Zorunlu bir ameliyat değildir.

Kişilerde iltihaplanma bulunmamasına rağmen kulaktan sıvı yani akıntı gelmesi durumlarında da ameliyat yapılır. Yine kişinin yaşam kalitesi arttırılır hem de işitme kaybının ilerlememesi ve iltihaba bağlı ciddi problemler yaşanmaması adına yapılan ve önlemek için uygulanan ameliyattır. Bu hasta türünde ameliyat içerisinde zardaki deliğin kapama işleminin de yapılması gerekir. Aynı şekilde kemikçiklerde yaşanan sıkıntılarda giderilir.

Orta kulak mustaid de bulunan iltihabın ileride kemikçikleri eritip yok etmemesi için en kısa sürede hekim tarafından müdahale edilir ve içerideki iltihap alınarak uygulanır. Bu tür hastalarda işitme sisteminin korunması ya da onarılması ikinci önceliktir. Ameliyatın amacı kişide yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komlikasyonlar oluşmasın diye yapılır. Kafa iç komlikasyonlarına örnek olarak beyin apsesi ve menenjiti verebiliriz.

Ameliyat tekniği

Ameliyatın yapılacağı tekniğe karar vermek için hastalığın durumu, deliğin zar üzerinde nerede olduğu, kulak kanalının yapısı, ameliyat esnasında mastoid kemiğine müdahale edilip edilemeceğine bakılır. Tahlil ve teşhislerin arkasına hekimin ve kişinin isteği doğrultusunda ameliyatın içeriği belirlenir. Ameliyat esnasında kulak içerisinde birçok işlem yapılmasına rağmen dışarıdan sadece küçük kesi olarak görülen ameliyatın tam olarak nasıl olduğu hasta ve yakınları tarafından sıkça sorulan sorular arasındadır. Timpanoplasti ameliyatı dediğimiz kulak ameliyatları kulak kanalı içerisinden, kulak arkasından ya da kulak içinden gerçekleşir.

Ameliyat sonrası

Ameliyat sonrası, hastane yatış işlemi yoktur. Birinci gününde ameliyat kesiği üzerine pansuman yapılarak taburcu edilir. Mastoid kemiğe müdahale yapılmış ise 15 gün sonra dış kulak kanalındaki özel süngerler temizlenmekte ve hastanın kulaklarına sudan korumak ve ameliyat sonrası enfeksiyon oluşumunu önlemek amacıyla antibiyotik ve kortizon içeren kulak damla ilaçları verilir. Bu tür ameliyatlarda iyileşme 3-4 haftayı bulur. Sağlıkla kalın.
" } ] }