{ "title": "Kulak Çınlaması Nasıl Geçer", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-cinlamasi-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 14:32:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kulak çınlaması nasıl geçer, kulak çınlaması denen olgu kafanın içindeki seslerin bir yansımasıdır. Buna tinnitus adı verilir. Halk arasında ise kulak çınlaması olarak tanımlanır. Yaygın şekilde insanları etkileyen bu sorunda sesler ince ya da kalın olarak çınlama şeklinde duyulur. Çınlama belli bir süre devam ettiğinden oldukça rahatsızlık verir. Devamlı hale gelirse dikkat bozukluğuna, uykusuzluğa, halsizliğe neden olabilir. Bu durumda kulak çınlamasının geçmesi, tedavi edilmesi için hastaların kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygundur. Kulak çınlamasında sesleri sadece çınlamayı yaşayan kişi duyabilir. Sadece çınlamayı özellikle dinleyen biri olursa, bazılarını o da duyabilir. Bunlar objektif tinnitus denilen çınlamalardır. Bu türde olanlar damar anormalliğinden, kas kasılmasından dolayı oluşabilir.

Subjektif tinnitus yani sadece kişinin kendinin duyduğu kulak çınlamalarının sebepleri ise farklıdır. Bunların sebepleri arasında en bilineni kulak kiridir. Bunun dışında orta kulak kemiklerinde eklem yeri sertleşmesi, enfeksiyon, kulakta sıvı birikimi gibi sebeplerde çınlamada etkili olabilir. Baş ve boyun damarlarındaki genişleme, denge ve işitme sinirlerindeki tümör gibi etkenlerde kulak çınlamasına neden olabilir. Bu yüzden kulak çınlaması nasıl geçer, neler yapılmalı konusunda çınlamanın sebebini bulmak önemlidir. Kulak çınlamasının en fazla rastlanan nedenleri işitme sinirlerinin uçlarındaki hasardır. Bunlar mikroskopta görülebilir. Sinir uçlarının sağlıklı olması demek, duymanın sağlıklı bir şekilde yapılması demektir. İleri yaşta kulak çınlaması oluşmasına neden olabilir. Duyulan yüksek frekanslı sesler, yüksek sesli müzikler kulağın çınlamasına yol açabilir. Bu yüzden kulak çınlamasının gerçek nedeni önemlidir.

Kulak çınlaması nasıl geçer?

Kulak çınlamasını geçirebilecek özel bir yöntem yoktur. Çınlamayı geçirmek için öncelikle buna sebep olan etkenin belirlenmesi gerekir. Bu yüzden hastalara denge testleri yapılır, röntgen çekilir. Bazı kişilerdeki kulak çınlamasında ilaç kullanılabilir. Eğer yapılan araştırmalar kulak çınlamasına neden olan etkeni tespit edemezse, bazı önlemler alınarak bundan kurtulmaya çalışabilirsiniz.
Kulak çınlaması için maskeleme

Kulak çınlaması sorunu kişilerde sessiz ortamlarda daha fazla etkili olur. Kulak çınlaması olduğunda, aynı anda bir saat tıklaması bile olsa kişi daha fazla rahatsız olur. Bu nedenle sorunu olan kişilerin müziği alçak sesle dinlemesi faydalı olabilir. Statik bir ses hastaların rahatlamasını sağlayacaktır. Bu nedenle kulak çınlamasını geçirmek için rahatlatıcı ses verecek elektronik cihazlar kullanılır. Kulak çınlamasını maskeleyecek işitme cihazı içine bu tür bir elektronik ürün yerleştirilir. Böylece hasta rahatsız olmadan ses üretilir ve hasta kulak çınlamasını umursamaz duruma gelir.
" } ] }