{ "title": "Kulak Çınlaması", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-cinlamasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:41:18", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kulak çınlaması, bir kişinin herhangi bir sebepten dolayı her iki kulağında ya da kafatasında ara ara ya da sürekli bir şekilde duyduğu tanımlayamadığı sese verilen addır. Kulak çınlamasında kişi kuş sesi, cırcır böceği sesi, ıslık sesi ya da metal bir cisme vuruluyormuş gibi tam olarak neye benzediğini çözemediği sesler işitir. Ancak bu sesler etrafında olan değil de tamamen kişinin beyninde duyup kulaklarında oluşan sesler bütünüdür. Kulak çınlaması her yaştan insanda görülebilecek bir rahatsızlıktır ancak daha fazla ileri yaşa sahip olan insanların daha fazla karşılaşacağı bir durum olabilir. Kulak içinde uğultu, hışırtı ve vınlama gibi sesler olduğu için kişiyi çok fazla rahatsız eder. Hatta kulak çınlaması çok ileri düzeye geldiği zaman kişiyi delirtecek düzeye bile getirebilir. Kulak çınlamasının ortaya çıkmasında birçok sebep kendini gösterebilir.

Kulak çınlamasının sebepleri nelerdir?
Yukarıda saymış olduğumuz tüm durumlar kulak çınlaması durumunun ortaya çıkmasında oldukça etkili olmaktadırlar. Bu sebeplerin bazıları çok önemli sorunlar teşkil etmiyor olsa da bazıları çok önemli sorunlar ortaya çıkarabilir. Mesela tansiyon ya da şeker gibi risk taşıyan hastalıkların belirtisi olarak kulak çınlaması durumu ortaya çıktığı zaman bu durum önemsenmez ve dikkate alınmaz ise çok büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden dolayı kulak çınlaması ortaya çıktığı zaman kişi vakit kaybetmeden bir doktor müdahalesi altında tedavi olmalıdır ve bu durumun ortaya çıkmasını tetikleyen sorunun ne olduğunu anlayıp ona göre tedavi olamalıdır.

Kulak çınlaması bazen çok kısa süreli olarak devam eder ve bu durum nadir olarak görünen bir durum olduğundan kişinin tedirgin olmasına gerek yoktur. Ancak kulak çınlaması uzun süreli ve devamlı bir şekilde devam eder ise işet o zaman ortada bir sorun olabilir ve vakit kaybetmeden gerekli olan önlemler alınmalıdır. Kulak çınlamasının ortaya çıkmasına engel olmak için kişi kulak içi temizliğine dikkat etmeli ve yüksek sesle müzik dinlemek gibi kulağı yoran işlemlerden uzak durmalıdır. Ayrıca kulak çınlamasına sebep olan bir diğer sebep olan sinir, öfke ve stres durumlardan uzak durularak bu durumun yani kulak çınlamasının ortaya çıkmasına engel olunmalıdır. Kulak çınlaması ortaya çıktığı zaman gerekli olan tetkikler yapıldıktan sonra doktor tavsiyesine göre verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır ve kulağa zarar verecek durumlardan uzak durulmalıdır.
" } ] }