{ "title": "Kulak Damlası", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-damlasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:11:25", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kulak Damlası, Kulak görünmeyen bir yapıya sahiptir. Yapısında çok küçük kemikler vardır. Bu kemikler titreşir ve duyduğu her şeyi beyine iletir. Beynin içerisinde pek çok bilgiyi depolayan ve toplayan bir merkez vardır. Onun sayesinde konuşabiliyor, yürüyebiliyor, koşabiliyor ve tadabiliyoruz. Çevredeki cisimlerin sesini, rengini, kokusunu, sertliğini, yumuşaklığını, sıcaklığını hissettiren ve özelliklerini duyu organları sayesinde gerçekleştiren duyu organımızdır. Bu sayede dışarıdan gelen sesleri kulaklarımızla duyarız. Ancak kulaktaki sorunlar da çok çeşitlidir. Orta kulak iltihabı olarak yaralanmalara, yüksek ses yüzünden duyma kaybına ve kulak çınlamasına kadar uzun bir listesi vardır. Her biri için ayrı tedavi seçenekleri vardır. Bazen de kulaklar zaman zaman gelen rahatsızlık hissiyle mücadele edebiliyor. Kulak ağrısına ne iyi gelir sorusuna ilk cevap kulak damlası olacaktır. Çünkü kulak damlası doğrudan kulak kanallarına ulaşarak buradaki tıkanıklığa karşı kısa sürede açılmasını sağlar ve ağrının geçmesine de yardımcı olur. Dış ve orta kulak hastalıklarında, kullanılacak ilaçların daha çabuk ulaşması ve daha etkili olmasını sağlayan bu ilaç, kulak damlası şeklinde kullanılır. Kulak damlası oldukça güvenli ve etkili ilaçlardır. Ayrıca kana karışıp tüm vücuda yayılmazlar, sadece kulak kısmında etkili olurlar. Kulak kanalının bitiminde kulak zarı bulunur. Bu kulak zarından sonraki kısım orta kulak olarak bilinmektedir. Dış kulak yoluna damlatılan ilaçlar, kulak kanalı boyunca ilerleyerek kulak zarında son bulur. Kulak zarı sağlıklı olduğu sürece kulak damlası sadece dış kulağı etkiler ve orta kulağa ulaşamaz. Kulak damlası, her damladan sonra bir süre beklenmeli ve bu işlem sonra tekrarlanmalıdır.

Kulak Damlası ve Kullanıldığı Yerler

Antibiyotikli damlalar; Başlıca nedenlerinden biri hijyeni iyi sağlanmamış havuz suyudur. Kirli su kulağa temas ettiği zaman kulak içinde sıkışıp iltihaba yol açmaktadır. Ayrıca duş yaparken de kulağa su kaçırmak iltihaba neden olur. Daha çok dış kulak iltihabında ve orta kulak iltihabında kullanılır. Siprofloksasin, gentamisin ve rifomisin kulak damlalarında bulunan antibiyotiklerdir.

Antiseptik damlalar; Kulağa su girdiği takdirde mantar ve bakteri de getirir. Genellikle su geri gelir, kulak kurur ve bakteri ile mantar sorun oluşturmaz. Ancak su dış kulak yolunda kalır ve buradaki cildi yumuşatır. Nemli ortamlarda bakteri ve mantar olur. Bunlar beslenir ve kulağı iltihaplandırır. Bu durumda iltihap olan kulak kepçesi yukarı ve geriye doğru çekilerek damla damlatılır.

Steroid damlalar; Kulak kepçesi ve dış kulak yolunu, yüz ve şakak derisi kapladığından dolayı bu kısımda rastlanılan hastalıklar aslında bir deri hastalığıdır. Steroid kulak damlası, dış ve orta kulak iltihabında, dış kulak egzaması ve cilt hastalıklarında kullanılır.

Asidik damlalar; Asetik gibi asit içeren damlalar, antibiyotik etkisi ile kulak mantarının tedavisi için kullanılır. Ayrıca kulak dışı oluşan bakteri ve mantar enfeksiyonları için oldukça etkilidir. Tedavide ilk aşama dış kulak yolunun temizlenmesidir. Özellikle kalın, kabuklu ve yapışkan dokular varsa bunların kanal derisinden ayrılmasına yararlıdır. Bu damlalar, şişmeyi azaltır ve kulak kirini temizler.

Kullanım Reçetesi; Kulak damlasının dozu içeriğine göre değişir. Fakat genel olarak günde 2 veya 5 kez damla kullanmak her kulak damlası için geçerli olabilir. Dış ve orta kulak iltihabı için bir hafta süre yeterlidir. Kulak mantarı içinse 20 ila 30 gün arayla sürebilir. Gliserinin genel olarak günde 3 ila 5 kez damla olmak üzere 5 veya 7 gün arayla kullanılması kulak kirinin temizlenmesini sağlar.

Yan etkileri; Her ilacın yan etki gösterme şekli vardır. Fakat kulak damlası lokal olarak kullanılan ilaçlar olduğu için bu oran çok azdır. Antibiyotikli damlaların ve steroidlerin uzun süreli kullanılmasına bağlı olarak kulak mantarı hastalığının gelişmesine neden olabilir.
" } ] }