{ "title": "Kulak Deldirme", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-deldirme.Jpeg", "date": "21.01.2024 02:11:54", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kulak deldirme, kadın ya da erkek birçok kişinin yaptırdığı bir işlemdir. Kulak deldirme belli bir yaşa geldikten sonra yapılmaktadır. Bazı kültürlerde ise doğumdan çok kısa bir süre sonra bebeğin kulağı delinmektedir. Bayanlar kadar neredeyse erkeklerde kulak deldirme işlemi yatırmaktadır.

Kulak deldirme nasıl yapılır?

Öncelikle delinecek kulak temizlenmelidir. Temizleme işlemini zefiranlı su ile yapabilirsiniz. Tabi kendiniz yapabilirseniz ya da yapacaksanız. Hijyen çok önemlidir. Delinen bölgeden alınacak bir mikrop kulak içerisinde enfeksiyonlara yol açabilecektir. Temizleme işlemi bittikten sonra soğutucu sprey ile delinecek bölge ovuşturulacaktır. Bu sprey daha çok spor sakatlanmalarında ağrıyı hafifletmek için kullanılmaktadır. Bir nevi lokal anestezi diyebiliriz. Delinecek bölge belirlendikten sonra kulak tabancası ile delme işlemi gerçekleştirilir. Kulak kıkırdağında ise durum biraz farklıdır. Kulak memesinde kullanılan delme tabancası burada kullanılmamaktadır. Bu bölge enfeksiyonlara daha açık bir bölgedir ve iyileşmesi kulak memesine göre daha uzun sürer. Kıkırdak anjiokat denilen steril bir iğne ile yapılması gerekmektedir. Kulak kıkırdağını delerken de aynı ön hazırlıklar yapılır. Delinecek yer özel bir maşa ile tutulur. Maşanın tuttuğu yüzey delmeyi rahat sağlamak için açık yapılmıştır. Daha sonra iğnenin ucuna antibakteriyel jel sürerek delme işlemi yapılır. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, delme ucunun titanyum malzemeden yapılmış olması. Bunun sebebi gümüşe karşı olabilecek bir alerjik reaksiyon.

Kulak deldirme düzgün yapıldığında acı veren bir işlem değildir. Delme yanlış yapılır aynı yer üzerinde tekrar tekrar delme işlemi yapılırsa biraz acıyabilir. Ama bu da geçici bir acıdır. Delme işleminden sonra kulak memesinde ortalama 48 saat kızarıklık olabilir bu normaldir. Kıkırdakta geçmeyen kızarıklık ya da ağrı var ise doktora gösterilmelidir. Delme işlemini sağlayan çelik küpe en az 15 gün kalmalıdır. Mikrop kapmaması için antibakteriyel bir sabunla düzenli yıkanmalıdır. İyileşme sürecinde bu bölgeden saç spreyi, sabun vb. Teması dikkatli yapmak gereklidir.
" } ] }