{ "title": "Kulak Duymaması", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-duymamasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:46:45", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Kulak duymaması, tıp dilinde işitme kaybı olarak bilinen ve kulakta meydana gelen çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan bir kulak rahatsızlığıdır. Dış çevreyi anlamamızı ve algılamamızı sağlayan işitme duyumuzda oluşan işitme kaybı, bazen doğuştan olabildiği gibi bazen de sonradan oluşan bir rahatsızlık sebebiyle meydana gelebilir. Kulak duymaması, kişilerin ilişkilerini, sosyal çevrelerini ve yaşam kalitelerini etkilediği gibi daha da önemlisi, küçük yaşlarda ortaya çıkarsa eğitim ve öğretim hayatını etkileyerek daha çok sorun oluşturmaktadır. Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık, erken tanı ve tedavi ile büyük ölçüde işitme kaybı yok edilebilir. Fakat bu her zamanda mümkün olmayabilir.

Kulak Duymamasına Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?

Genetik işitme kaybı: Orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklar kulak duymamasına sebep olur. Bu kulak hastalıkları da genetik bir hastalık ise doğal olarak işitme kaybı da genetik bir rahatsızlık olarak görülür.

Yaş faktörü: Yaş ilerledikçe, insanın hayatı boyunca duyduğu sesler ve maruz kaldığı yüksek sesler bir noktadan sonra işitme sinirlerini yıpratarak, kulağın duymama riskini artırır. Böylece ileri yaşlarda işitme kaybı daha sık görülür.

Kullanılan ilaçlar: Bazı kemoterapi ilaçları ve antibiyotik ilaçlar uzun süre kullanılırsa iç kulağa zarar vererek kulak duymamasına sebep olabilir. Bunun dışında, sürekli alınan asprin, ağrı kesiciler de geçici kulak hasarına neden olarak işitme kaybını meydana getirmektedir.

Geçirilen hastalık faktörleri: Çok yüksek ateş ile oluşan menenjit gibi hastalıklar yine kulak zedelenmesine neden olur ve kulak duymaması olağan bir sonuç haline gelebilir.

Kişinin meslek grubu: Kişinin çalıştığı ortam çok sesli ve gürültü ise belirli bir zaman sonra çalışanlarda işitme kaybı oluşmaktadır. Sanayi ve fabrika gibi çalışma alanları bu riskin çok olduğu yerlerdir.

Kulak Bölümlerine Göre Kulak Duymaması Neden Olur?
Kulak Duymamasının Belirtileri Nelerdir?
Kulak Duymamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına gidilmeli ve doktor tarafından tanı belirlenmelidir. Sonrasında tercih edilebilecek olan tedavi şekilleri ise şunlardır:
" } ] }