{ "title": "Kulak Estetiği", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-estetigi.jpg", "date": "20.01.2024 08:09:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kulak estetiği, yapılma amacı genellikle kulaklardaki kepçe denilen deformiteyi düzeltmek, kulaktaki eksik kıvrımların yeniden şekillendirilmesi, büyük kulakların küçültülmesi içindir. Kulaklar yüzdeki estetik görünümü tamamlayan unsurlardır. Bu tür şekil bozuklukları da doğumla birlikte ortaya çıkar. Kulak estetiği operasyonlarının yapılması için kulağın gelişimini tamamlaması beklenir. Bu dönem ise 5-6 yaşlarını bulur. Uzmanlar kulak estetiği operasyonun okul çağından önce yapılmasını tavsiye ederler. Bu çocukların ruhsal gelişimleri açısından önemlidir. Kulak estetiği yani otoplasti kişilerin hem kulaktaki şekil bozukluklarını düzeltir hem de ruhsal durumlarının düzelmesini sağlar.

Bebeğin anne karnında olduğu süreçte başlayan kulak deformitesi, bebeğin doğumundan hemen sonra görülebilir. Eğer kepçe kulak dediğimiz şekil bozukluğuna bebek doğduğu andan itibaren 72 saat içinde müdahale edilirse kulakların düzelmesi sağlanabilir. Çünkü bebeğe annesinden geçen östrojen hormonu bu dönemde etkindir ve kulakların kıkırdaklar yumuşaktır. Bunlar özel üretilmiş tellerle, bantlarla düzeltilebilir. Ancak bu sürede müdahale yapılmazsa, çocuğun 5-6 yaşına gelmesi beklenir.

Kulak estetiği hangi sorunları düzeltir?
Kulak estetiği ameliyatından önce

Kulak deformasyonlarında ameliyat kararı almak bazen zor olabilir. Bu durumda en doğru yaklaşım bu alanda deneyimli olan estetik cerraha danışmaktır. Kulakların muayene edilmesinin ardından, sorunların nasıl düzeltileceği belirlenir ve ameliyat planı yapılır. Sorun sadece tek kulakta olsa bile, aralarındaki simetrinin sağlanması amacıyla iki kulak birden ameliyat edilir. Hastalara anesteziden, cerrahi işlemlere kadar her konuda gerekli bilgiler aktarılır.

Kulak estetiği nasıl yapılmaktadır?

Kulak estetiği ameliyatı iki kulağa birden yapılır. Ameliyat çocuk hastalarda genel anesteziyle yapılırken, yetişkinlerde lokal anesteziyle yapılabilir. Başla kulaklar arasındaki açı 30-35 dereceye getirilir. Kulak arkasından açılan kesiyle bölgedeki kıkırdağa ulaşılır. Burada planlandığı gibi kıkırdakta törpüleme yapılarak kulak istenen duruma getirilir. Kesi yeri en sonunda eriyen dikişlerle kapatılır ve kulak başa yine özel dikişler kullanılarak sabitlenir. Kulakların üstüne baskılı sargı yapılır ve ameliyat sonlandırılır. Hastaların sorunu olmazsa aynı gün içinde taburcu edilirler. Kesi kulak arkasından yapıldığından, herhangi bir iz sorunu yaşanmaz. Ancak hastalar bandajın açılmasından sonra tenisçi bandı denilen özel bantları takmalıdır. Kulak estetiği kulaklardaki şekil bozukluklarında kalıcı bir düzelme sağlar. Kulaklardaki tam iyileşme ancak 1-2 ay içinde olur. Ancak kulakların yeni hali bandajların açılmasından sonra görülebilir.

Kulak estetiği ameliyatsız yapılır mı?

Yetişkinlerdeki kulak deformitelerinde iple kepçe kulak estetiği denilen yöntem kullanılabilir. Bu şekilde herhangi bir kesi yapılmadan kepçe kulak sorunu düzeltilebilir. Kulak derisine açılan ufak deliklerden özel bir alet yardımıyla geçirilen ip sayesinde kulak ve baş arası açısı ayarlanır. Burada bandaj, pansuman, dikiş ve sonrasında kontrol gibi işlemler yoktur. Üstelik hastalar kulaklarının yeni halini beğenmedikleri takdirde geriye dönüşü olan bir yöntemdir. Yani kulak estetiği ameliyatsız yapıldığında, kalıcı bir şekillendirme olmaz. Bu yöntemin tek dezavantajı kullanılan ipin yumuşak dokudan geçirilmesi nedeniyle zamanla gevşeyebilmesidir. Bu durumda ikinci defa müdahale edilmesi gerekebilir.
" } ] }