{ "title": "Kulak İçi", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-ici(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:52:23", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kulak içi, orta kulak ve iç kulaktan meydana gelir. Bunların da kendi içlerinde bölümleri bulunmaktadır. Orta kulakta kulak zarı, çekiç, örs ve üzengi kemikleri vardır. Burada bulunan kulak zarı gergin bir yapıdadır ve dışarıdan gelen ses dalgaları bu zar ile çekiç bölümünü de uyarır. Çekiçten titreşimi alan örs ve üzengi kemikleri bu titreşimi iç kulağa aktarır. Kulak içindeki denge görevini yapan 'vestibüler sistem' ve işitme merkezi iç kulakta bulunmaktadır. Kulak içindeki östaki tüpü kulak zarına gelen basıncı dengeler. Ayrıca boğazda bulunan mikroorganizmaların kulağa geçişine engel olur. İç kulağın yapısında dalız, salyangoz ve yarım daire kanalları vardır. Dalız, orta kulaktan oval pencereye gelen ses dalgalarını salyangoza iletir. Salyangozda gelen ses dalgalarını işitme sinirleri ile beyne gönderir. Buradaki yarım daire kanallarının görevi de vücutta denge ile ilgili bir problem olup olmadığını beyinciğe iletmektir.

Kulak içi rahatsızlıkları

Kulak için de daha sık görülen rahatsızlık östaki borusunun tıkanması ile oluşan aşırı sıvı birikmesidir. Belirtileri kulakta dolgunluk hissi ve boğuk duymadır. Bu sıvı birikmesinin nedenleri arasında grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Enfeksiyonun oluşmasının akabinde orta kulakta iltihaplanma ve otitis media enfeksiyonu olabilir. Kulak içinde oluşan enfeksiyona erken müdahale edilmez ise kulakta şişlik oluşabilir. Kulakta tıkanmaya neden olan nedenlerden diğerleri de alerjiler, uçak basıncı gibi basınçlara mağruz kalmak ya da su altına yapılan tüplü dalışlardır. İç kulakta oluşan iltihaplanmalar ise genelde denge ile ilgili olan bölümü etkilemektedir. Bazen orta kulaktan gelen iltihap hastalığı oluşturur. Bazen de menenjit rahatsızlığı ile kafa tasından gelen iltihap rahatsızlık verir. Bu iltihaplanma sonunda salyangoz etkilenebilir. Belirtileri denge bozukluğu, mide bulantısı ya da işitmenin azalması olabilir. İlerlemiş durumlarda işitme kaybı yaşanabilmektedir. Alkol ve sigara kullanımı, bazı ilaçlar, aşırı yorgunluk ya da stres iç kulak iltihabına zemin hazırlayabilmektedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Rahatsızlık basit bir neden kaynaklanıyorsa su basıncı ya da uçak basıncı gibi esneme, yutkunma ya da sakız çiğneme sorunu çözecektir. Fakat bir hastalıktan kaynaklanıyorsa doktor tarafından nedeni araştırmalı ve tedavi yolu izlenmelidir. Eğer belirtiler ağrı, işitme kaybı ya da şişlik şeklinde ise antibiyotik tedavi başlatmak gerekebilir. Kulak içini düzenli olarak kulak çubuğu ile temizlemekte kulak sağlığı için tedbir olacaktır.
" } ] }