{ "title": "Kulak Kanaması", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-kanamasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:32:14", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kulak Kanaması, olayına tıp alanında otoroji denilmektedir. Kulak içinden kan gelmesi durumunda kafaya şiddetli bir darbe, travma veya yaralanma sonucunda oluşan kafa kırıklıklarından ya da çatlaklarından şüphe edilmektedir. Fakat böyle bir durum söz konusu değil ise kulak içine su kaçması veya kulak zarı içine sokulan delici ve sivri cisimlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kafa tası kırıklıkları ile kulak zarı delinmesi gibi durumlarda kulaktan kan gelmesine sebep olabilecek dış etkenler içine yer almaktadır. Kulak zarı enfeksiyonlarında kulak zarı zedelenmesi çıkabilen bir bulgudur. Dış kulak yolunda oluşan iltihaplanma kulak zarına zarar vermemektedir. Ancak orta kulak iltihabı olarak bilinen işitme kaybı ya da geçirilmiş olan üst solunum yolu enfeksiyonu sonucunda kulak zarının delinmesiyle birlikte iltihaplı kanama görülmektedir. Kulakta kanamaya kulağa gelen oldukça şiddetli sesler, kulak zarının travmatik şekilde etkilenmesi veya kulağa alınan darbeler neden olmaktadır. Kulak kanamaları tedavi yöntemi nedene yönelik yapılmaktadır.
Kulak içine hiçbir zaman hiçbir yabancı cisim sokulmamalıdır. Çünkü kulak içine sokacağınız yabancı cisim kulak zarının parçalanmasına sebep olabilir. Kulak zarı pamuk sarılı olan ufak kulak temizleme çubukları ile veya küçük sivri yapılı maddeler kullanılarak temizlenirken ya da kaşırken delinebilir. Bir başka kulak zarı delinme nedenleri ise kulağa atılan patlamalar ya da şiddetli tokatlar oluşturmaktadır. Her iki durumda kulak içinde bulunan hava basıncında ani olarak değişiklik yapmaktadır. Orta kulak içinde oluşan enfeksiyon kulak zarında iltihap yapmaktadır.

Kulaktan Kan Gelmesi Neden Olur?

Kulaktan gelen kanın en büyük sebebi kulak zarının oldukça hassas bir yapısı olmasından aldığı en ufak şiddete dahi maruz kaldığında yırtılması, iltihaplanması ya da zedelenmesi gibi daha birçok sebepten dolayı kaynaklanmaktadır. Kulaktan gelen kanama kısa süre devam eder, ancak kulak kanamasına sebep olan iltihaba ya da alınan darbeye göre kulakta ağrı ve baskı hissi oluşturmaktadır. Kulakta meydana ortaya çıkan ağrı ve baskı hissi bazen de oldukça can yakıcı ve can sıkıcı olmaktadır. Çocuklarda genelde ortak kulak iltihabı oldukça fazla görülen bir rahatsızlıktır. Çocuklarda üst solunum yolunda bulunan östaki borusu kısa ve dar yapılı olduğundan gelen akıntı östaki borusu ve kulak zarı arasında birikerek iltihaplanmaya neden olmaktadır. Kulak kanaması yerine bazen de bu durum kulak çınlaması olarak da görülmektedir. Kulak zarının yırtılması durumu da kulakta kanamaya neden olabilir.

Kulaktan Kan Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Şiddetli Kanamalarda
Hafif Kanamalarda
Yapılan ilk müdahalelerin ardından, kulak kanaması her ne kadar basit bir durum olursa olsun ya da sebebini az bildiğimiz ya da hiç bilmediğimiz türde olan bütün kulak kanamalarının da Uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak tedavide antibiyotik uygulanmaktadır. Beraberinde görülen mukoza şişliğini azaltan ve mukus kıvamını incelten ilaçlar kullanılmaktadır. Alerji tanısı görülen kişilerde anti alerjik tedavisi eklenmelidir. Balon şişirmek ve sakız çiğnemek gibi yapılan aktiviteler östaki kanalının fonksiyonuna yardımcı olmaktadır. Gün içinde kulak ağrısında şiddetlenme olmamış ise duyma duyusunda kayıp var ise ve hissedilen acıların sonucunda kulakta kanama olmuş ise kulak kanamasından sonra da ağrı geçmiş ise kulak zarında yırtılma olması ihtimaller içinde yer almaktadır. Ancak hissedilen acı şiddetli değil ise yalnızca kulak çınlaması olmuşsa kişi sessiz ve sakin bir ortamda uzun süreli dinlenmesi oldukça iyi gelecektir.
" } ] }