{ "title": "Kulak Kaşıntısı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-kasintisi.jpg", "date": "19.01.2024 19:43:47", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kulak Kaşıntısı, İnsan bedeninin beş duyu organlarından biri de kulaktır. Kulak kaşıntısı birçok insanda görülen bir durumdur. Öyle güzel kaşınır ki insan adeta açıdan zevk alır gibi tatlı, tatlı kaşınır. Kulak kaşıntısı özellikle kulakta oluşan mantar yani kronik dermatit olarak bilinen bir hastalıktır. Kulak kaşıntısı özellikle yaz dönemlerinde kişilerde fazla görülmektedir. Kulak kaşıntısının altında özellikler sıcak havalarda oluşan terleme ve havuz, deniz gibi kalabalık yerlerde çeşitli enfeksiyonlara maruz kalınması sonucunda sıklıkla oluşan bir durumdur. Kulak kaşınması toplum içerisinde yakışıksız ve çirkin bir görünüm olarak algılanmaktadır. Kulak kaşıntısı ilk zamanlarda fazla rahatsız etmese de ilerleyen durumlarda kaşıntı yanı sıra kulakta ağrı ve hatta irinli akıntı oluşturan daha da ileriye gidildiği zaman kulakta işitme, duyu kayıplarına bile yol açabilmesi dahi söz konusudur. Kulak kaşıntısı diye basite almamak gerekir. Bu sebeple kulak kaşıntısı hastalığı bir an önce doktor tarafından tedavi edilmelidir. Bazı durumlarda kulak kaşıntısı bağışıklık sistemini zayıflatır ve kulak kaşıntısında şeker hastalığı bile etkin rol oynamaktadır. Özellikle enfeksiyonlara karşı kaşınan bölgenin fazla kaşınmaması ve sabırlı olunması gerekmektedir. Kulak kaşınma bölgesinde şişlik, ağrı, kızarıklık ve yara oluşmaktadır bu gibi durumlar görüldüğü anda acilen bir doktora görülmekte fayda olacaktır. Kulak kaşıntısında enfeksiyon ve dış kulak iltihabı en yaygın türlerdir. Özellikle yüzme sporları ile meşgul olan yüzücülerde kulak kaşıntısı fazla görülmektedir. Hatta bu duruma yüzücü kulağı olarak isim bile konulmuştur.

Kulak Kaşıntısı Neden Olur?

Kulak kaşıntısı nedenleri arasında en yaygını kulak mantarı enfeksiyonu ve hastanın gıda ya da herhangi bir maddeye göstermiş olduğu alerjik bünyesinin bulunmasıdır. Kulak kaşıntısının bir başka sebebi ise sık, sık kulak temizletmektir. Çok sık kulak temizlenmesi sonucu kulakta bulunan doğal nemlenme kaybolmakta ve kulakta kuruluk ve kaşıntı oluşur. Kulak kaşıntısında ayrıca böcek sokmaları, kulakta oluşan yaralar, deri alerjileri, egzama, uyuz ve saçkıran hastalıkları da kulakta kaşıntı yapmaktadır.

Kulak kaşıntısında alerjik nedenler arasında; Çeşitli boyalar, deterjanlar ve kozmetik ürünler, yiyecekler, endüstriyel kimyasallar, metal malzemeler, meşe ağaçları, zehirli sarmaşıklar böcek sokmaları gelmektedir.

Kulak kaşıntısında bulaşıcı nedenler; Kulak enfeksiyonu, suçiçeği, saçkıran, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar olarak bilinir.

Kulak kaşıntısında deri kaynaklı nedenler; Aşırı sıcak ya da soğuk, sedef hastalığı, ilaçlar, stres ve nörodermatit olarak bilinir.

Kulak Kaşıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak kaşıntısında tedavisi için en önemli durum kaşıntı nedenini belirlemektir. Bu sebeple kulak kaşıntısında etken alerjik bir durum ise bunun tedavisinde bağışıklık sistemin güçlendirici ilaçlar yad a beslenme uygulanmaktadır. Ayrıca kulak kaşıntısı sebebi mantar kaynaklı olmakta ise mantarın üremesini azalmak ve kontrol altına almak kortizonlu, yağlı damlalar kullanılmalı ya da antibiyotik türü ilaçlar ile müdahale edilmelidir. Kulak kaşıntısında birçok ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçların başında antihistamin ilaçlar bulunur.

Kulak Kaşıntısı Hastalığından Nasıl Korunuruz
" } ] }