{ "title": "Kulak Zarı Ameliyatı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-zari-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 16:09:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kulak zarı ameliyatı, orta kulağı dış ortamdan ayıran ve hava geçirmeyen özellikte olan, bir cm'den daha fazla çapı bulunan kulak zarındaki deliğin kapatılması için yapılmaktadır. Bu tür delikler genellikle çocukluk çağında oluşur. Delikler ufak olduğu için kendiliğinden kapanabilir. Ancak düzelmezse kulak içinde oldukça ciddi iltihaba neden olabilir. Bunun dışında uçağa binmeyle, şiddetli patlamaya maruz kalmakla, travmayla, kulağa yabancı maddelerin sokulmasıyla da kulak zarı delinebilir. Zardaki delik küçük olduğunda yapılan ameliyatta sadece delik kapatılır. Delik büyük olursa, orta kulaktaki kemikçiklerdeki sorunda ameliyat kapsamına alınır.

Kulak zarı ameliyatı niçin yapılır?

Ameliyatın amacı kulak zarının işlevini yerine getirmesini sağlamaktır. Bu sayede dış kulak yoluna kaçan su orta kulakta iltihaba yol açmaz. Ayrıca kişinin işitme kalitesini arttırma amacını taşır. Zardaki delik kapatıldığında kulak zarındaki titreşim yüzeyi artar ve ses dalgalarının titreşimi daha mükemmel olur. Kulak zarı ameliyatı orta kulak iltihabı nedeniyle oluşabilecek beyin apsesi, yüz felci ve menenjit gibi hastalıkları da önler.

Kulak zarında delik orta kulak enfeksiyonlarından dolayı oluşabilir. Kulağın içine yabancı maddelerin sokulmasıyla, ses travması, yüksek basınç gibi etkenler yüzünden de zar delinebilir. Bu tür kalıcı delikler mutlaka kulak zarı ameliyatı yapılarak kapatılmalıdır.

Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatta darbe nedeniyle oluşan taze deliklerle küçük deliklerde, çevresi tazelenip uyarılır. Bazen yeni deliğin kenar uçları yakınlaştırılır ve iyileşme sağlanır. Zarın iyileşmesinde içeride kalıp vazifesi görecek oldukça ince bir parça yapıştırılır. Daha sonra zar kapanınca bu parça dışarıya çıkarılır. Ancak kulak zarındaki delik büyükse, bu yapılanlar yeterli gelmeyebilir.

Kulak zarı ameliyatı genel anesteziyle ya da lokal anesteziyle yapılabilir. Kulaktan alınan kas kılıfı, kıkırdak zarı ya da inceltilmiş kıkırdağa yeniden şekil verilerek, kulak zarındaki deliğe konur. Bu bir nevi yamadır. İşlem özenle yapılırsa, yaklaşık 2 haftada zar dokusuna yama uyum sağlar. Bu deliğin kapanmasını sağlar. Ameliyatta aynı zamanda kulaktaki iltihaplı alanlar temizlenir, kemikçik eksiği varsa giderilir. Gerekirse kemikçiklere protez yapılır. Bu işlemlerde mikro cerrahi aletler, mikroskop kullanılır. Kesi yapılmadan kulak deliğinden ya da kesi yapılarak kulak yolu, kulak önü ya da arkasından işlem yapılır. Ameliyatta sadece zar onarılırsa, bu ameliyata mirinoplasti adı verilir. Kulak zarındaki yama tamponla desteklenebilir. Bazen çevresi dokularla sıkıştırılır. Yama için dikiş uygulanmaz. Bu ameliyatın sonunda hastaların işitmesi normale döner. Eğer kemikçikler hasar gördüyse, bununla orantılı işitme kaybı olabilir. Kulağa yerleştirilen tamponlar doktorun uygun gördüğü zamana kadar kalır. Damla şeklinde kullanılan ilaçlar iyileşmeyi hızlandırır. Hastaların 1-2 ay kadar ağır işler yapmaması, uçak yolculuğuna çıkmaması gerekir. Ayrıca 6 ay kadar kulağa su kaçması önlenmelidir. Herhangi bir akıntıda hemen doktora bilgi verilmelidir.

Kulak zarı ameliyatı komplikasyonları

Kulak zarında kapatılan delik tekrar açılabilir. Bunun için hastaların sürekli kontrol edilmesi gerekir. Çok nadir olarak kulak kemiğinden geçen yüz siniri hasara uğrayarak, yüz felci ortaya çıkabilir. Bu genellikle sinirin farklı bir yol izlediği kişilerde olur. Ayrıca tat siniri de kulaktan geçtiği için, kula zarı ameliyatında zarar görebilir. Bu durumda hastalarda tatlar farklı algılanır. Ancak bu geçici bir sorun olur. Ameliyatta iltihap temizlenirken işitme kemikçikleri devre dışı bırakılırsa, bu hastalarda işitme azlığı oluşabilir. Bu durumda protez kemikçikler kullanılabilir. Bazı hastalarda zara konulan yamalar tutmayabilir. Bunun nedeni yamanın kayması ya da yakın zamanda kulak enfeksiyonu geçirilmesidir. Ayrıca hastalardaki diyabet, böbrek hastalığı, sigara içme gibi etkenlerde yamanın tutmasını önleyebilir. Bu etkenlere rağmen kulak zarı ameliyatı başarı oranı %90 seviyesindedir.
" } ] }