{ "title": "Kulak Zarı Çökmesi", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak-zari-cokmesi.jpg", "date": "19.01.2024 04:58:37", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kulak Zarı Çökmesi, bu durum genellikle pek çok sebepten dolayı meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Kulak zarı çökmesi ilk başlarda kendini gizleyebilir. Ancak farklı sebeplerden dolayı kulak bölgesinde bir vakum etkisi oluşturarak kulak zarının orta kulağa çökmesine yol açabilmektedir. Çoğunlukla yaşanan bu olay tıp alanında \"kulak zarı çökmesi\" olarak adlandırılmaktadır. Kulak zarının çökmesi ilk zamanlarda kendisini gizlediğinden dolayı herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. Bu nedenle ortaya çıkan hafif belirtileri pek çok kişi önemsemez. Fakat bu rahatsızlığı ilerleyen dönemlerde kişi açısından oldukça sıkıntılı durumların yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Çoğunlukla meydana gelen işitme kayıpları kulak zarının çökmesi ile ortaya çıkan şikâyetlerin arasında yer almaktadır.

Kulak Zarının Çökmesine Neler Sebep Olur, kulak zarının çökmesi ilerledikçe kişinin kulağında çınlamalar ve çok ciddi derecede kulak ağrısına sebep olabilir. Kulak zarının çökmesi özellikle hava giriş ve çıkışını sağlayan östaki borusunun tıkanmasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Ayrıca kulağa alınan bir darbenin sonucunda da kulak içerisinde oluşan vakum etkisi kulak zarının çökmesine sebep olur. Kulak zarında meydana gelen çöküntünün giderilmesi için östaki borusunda oluşan tıkanıklığın tedavi ile giderilmesi yeterli olacaktır.

Kulak Zarı Çökmesinin Belirtileri Nelerdir, en yaygın olan belirtisi kulakta ağrı ve işitme kaybının olmasıdır. Bu belirtilerin dışında kişinin kulağında hafif bir kanama, enfeksiyon oluşumu, baş dönmesi ve mide bulantısının yanı sıra nadir olsa da\" fasiyel sinirlerin\" zarara uğramasından dolayı felç kalma durumları söz konusu olabilmektedir.

Kulak Zarı Çökmesinin Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır, hasta şikâyetleri doğrultusunda başvurduğu KBB uzmanının yapmış olduğu fiziki muayene esnasında kulak kanalının içerisine bakılarak kulak zarında meydana gelen çökme kolaylıkla tanısı yapılabilir. Daha sonra uzmanın uygulamış olduğu işitme kaybı için uygulanan testler ile işitme sorununun olup olmadığı kontrol edilir. Bu durumlar değerlendirildikten sonra hasta için uygun olan tedaviye başlanır.

Kulak Zarı Çökmesinde Tüp Takılması Ameliyatı, çoğunlukla bu ameliyatta kulaktaki zara her iki tarafı da açık olacak şekilde makara bir tüp takılır. Makara tüp hem dış kulağa hem de orta kulağa açılmaktadır. Bu makara sayesinde kulak içerisindeki basıncın eşitlenmesi amaçlanır. Genellikle hastaya uygulanan makara tüpün yapmış olduğu görevi kulakta östaki borusu yerine getirmektedir. Fakat östaki borusunun görevini yeterli derecede yapamadığı zaman öncelikle ilaç kullanımı ve yardımcı olan manevralar hastaya uygulandığında düzelmeyen durumlarda makara tüp takılması gerekebilmektedir.
" } ] }