{ "title": "Kulak", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/kulak.jpg", "date": "23.01.2024 03:10:12", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kulak, işitme işlevini gören, denge organını içinde bulunduran anatomik yapıdır. Kulak işitmemiz de en önemli organ konumundadır ve dışa doğru yapısı ile iki adet bulunmaktadır. Kulak yapısı bir dizi kanal, zar, kemikçik ve sıvıların hassas bir yapı ile meydana gelmesi ile oluşmuş bir organdır. Kulak karşısından aldığı ses dalgalarını ve durum ile uyarıları alarak bunu aslı işlemi gören beyne uyarıcı olarak gönderir ve işitme olayı işte burada devreye girer. Beyin almış olduğu sinyalleri alarak önce işitme organını devreye sokar daha sonra da denge olayını ortaya koyarak iki önemli işlevde bulunur. Dışa dönük ve iç kısımlarının bir kısmının görüldüğü bir yapıya sahiptir ve dışa doğru bir çıkıntıya sahiptir. İşte bu dışa doğru çıkıntının adına ise kulak kepçesi adı verilir. Kulak kepçesi dışa dönüklüğü ile sesin geldiği yönü anlamada ve ayırt etmede çok önemli bir yere sahiptir. Bir insanın kulağı dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşmuştur. Bu kısımların her birinin ayrı ayrı görevleri ve işlevleri vardır. Bu işlev ve görevleri beraber inceleyelim;
Görüldüğü üzere kulağın üç kısmı da kulağın en önemli kısımlarıdır ve işitme olayının gerçekleşmesinde oldukça önemli konuma sahiptirler. Dıştan gelen ses dalgalarını dış kulak alarak kendi yağ bezelerinin olduğu kısımdan geçirerek orta kulağa doğru ulaştırır. Daha sonra orta kulağa ulaşan ses dalgaları iç kulağa doğru gelir ve beyne bu sinyalleri gönderir. Beyin aldığı sinyalleri sese dönüştürür ve işitme olayı meydana gelir. İşte bu bağlantılar sayesinde duyma işlemi olur ve bunun yanı sıra hareketlerimizde ve hareketlerimizi dengede tutmada sağlamada oldukça önemli bir yere sahiptir.
" } ] }