{ "title": "Orta Kulak Çökmesi", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-cokmesi.jpg", "date": "19.01.2024 05:14:14", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Orta kulak çökmesi, insanlarda hava alışverişinde görevli olan östaki borusu içerisinin tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Orta kulak çökmesi sorununun yanında kulağa alınan herhangi bir darbe, kulak içerisinde vakumun oluşmasına ve bununla birlikte orta kulak çökmesi görülmektedir. Orta kulak çökmesi durumunda tıkanan östaki borusu, tedavi edilmediği sürece kişilerde işitme kayıpları meydana gelmektedir. Meydana gelen bu durum, zamanla daha da artacağı için kişi istemese bile tedavileri olmak zorundadır. Genellikle kişilerde ilk olarak normal tedaviler ve ilaç tedavileri uygulanır. Kişilerde bu tedaviler fayda etmemesi halinde gerekirse cerrahi operasyonlar yapılabilmektedir. Orta kulak çökmesi, insanlarda çok büyük belirtilere neden olarak kendisini ele vermektedir. Bu nedenle belirtilere bakılarak orta kulak çökmesi sorununun varlığı tahmin edilebilir. Fakat ne olursa olsun kesinlikle tıbbi olarak teşhis konulmadan herhangi bir tedavi yapılmamalıdır. Özellikle tıbbın çok fazla mümkün olmadığı köylerde alternatif tıp, yani bitkisel tedavi kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri teşhis konulmadan yapılmamalıdır. Fakat birçok kişi teşhis koymadan sadece belirtilerin giderilmesi için bitkisel tedavileri kullanmaktadır. Bu durum son derece riskli ve zararlıdır.

Orta kulak çökmesi insanlarda ne gibi belirtilere neden olur?

Ağrı: Tabi ki birçok kulak sorununda olduğu gibi orta kulak çökmesi olan insanlarda da ağrı problemleri meydana gelmektedir. Meydana gelen ağrılar kişilerde meydana gelen orta kulak çökmesine bağlı olarak değişkenlik göstereceği için sabit bir ağrı gözlenmez.

İşitme kaybı: bu durum aslında orta kulak çökmesi yaşayan tüm insanlarda görülen bir durumdur. Fakat şiddeti ciddi bir şekilde değişkenlik gösterdiği için bazı insanlardaki işitme kaybı oldukça düşük seviyeli olur. Eğer orta kulak çökmesi tedavi edilmemiş ve daha da büyümüşse bu durumda işitme kaybı çok daha büyük olur.

Mide bulantısı: bu belirti, yine orta kulak çökmesi durumunun ilerlemiş hallerinde görülmektedir. Meydan geldiği halde tedavi edilmeyen orta kulak çökmesi durumunda sorun daha da büyüyerek insanlarda mide bulantısına neden olabilir.

Kulak akıntısı: Kulak içerisinde oluşan enfeksiyonlar ve bakteriler direk olarak akıntıya neden olarak bu şekilde belirtilere neden olmaktadır. Enfeksiyon fazla olduğu zaman direk olarak akıntılar da artacaktır.

Kanama: Son belirti olarak kulakta oluşan kanamanın orta kulak çökmesi sorununun belirtisi olduğu söylenebilir. Bu durum son derece hafif bir şekilde geçse bile kontrol edilmediğinde daha da artabilir.

Yukarıda belirtilen belirtiler, direk olarak farklı kulak hastalıklarında da görülebileceği için net bir tanının konulması için yeterli değildir. Eğer sizlerde de bu belirtilerin biri ya da birkaçı var ise bu durumda kesinlikle doktorunuza görünerek sorunun nedenini araştırın. Aksi durumlarda sorunlarınız ilerleyerek tedavilerde zorluklar yaşamanıza neden olabilir.

Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Tanının konulmasında en etkili rol oynayan faktör insanların şikâyetleri doğrultusunda yol izlenmesidir. İnsanlarda meydana gelen belirtiler dinlendikten sonra kulaklarda orta kulağa ulaşana kadar mikro kameralarla inilir ve burada meydana gelen orta kulak çökmesi tam olarak anlaşılır. Teşhis bu şekilde tamamlandıktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Tedavi aşamasında öncelikle hastaya bazı işitme testleri yapılmalıdır. Bu testlere göre verilecek olan ilaçların dozajı belirlenecektir. İlk olarak bazı ilaç tedavileri uygulanacaktır. Uygulanan ilaç tedavileri birçok kişide fayda etmektedir. Eğer ilaçlar fayda etmezse cerrahi operasyonlar yapılabilir.
" } ] }