{ "title": "Orta Kulak Hastalıkları", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 09:05:39", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Orta kulak hastalıkları, kulağın çok önemli bölümünde çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ve oldukça ciddi sorunlar oluşturabilen hastalıklardır. Farklı farklı sebeplere bağlı olarak oluştukları için, vücutta gösterdikleri etkiler de birbirinden çok farklıdır. Bu yüzden orta kulak hastalıkları, orta kulak iltihabı, orta kulak kireçlenmesi, orta kulak tümörü gibi farklı bölümlere ayrılmıştır.

Orta kulak, kulak zarı ile kulak zarını iç kulağa bağlayan örs, çekiç ve üzengi kemikçiklerini içeren hava ile dolu olan bir odacık olarak tanımlanır. Bu kemikçikler dış kulaktan gelen sesleri iç kulağa aktarmakla görevlidir. Orta kulakta meydana gelen en sık rahatsızlık orta kulak iltihabıdır.

Orta Kulak İltihabı: Orta kulak iltihabı, orta kulağın enfeksiyon kapması ile oluşur. Genellikle nezle, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve diğer solunum yolları hastalıklarının sebep olduğu enfeksiyonlarla ortaya çıkmaktadır. En çok küçük yaşlardaki çocuklarda ortaya çıkan bu hastalık, yetişkinlerde genellikle görülmez. Bunun sebebi ise çocuklardaki östaki borusunun daha yatay ve daha kısa olmasından dolayı mikropların ilerlemesinin daha kolay olmasıdır. Ayrıca çocuklarda geniz eti denilen ve enfeksiyonla savaşan lenf bezleri daha küçük olduğu için, risk grubu bu yüzden küçük yaştakiler olur.

Orta kulak iltihabı, biberon kullanan çocuklarda daha sık görülür. Özellikle yatar pozisyonda alınan sıvı içecekler kulağa kaçarak iltihap riskini arttırır. Orta kulak iltihabı bulaşıcı değildir fakat ilaçla tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon ilerleyerek orta kulakta iltihap birikir ve kulak zarı delinir, bu delikten iltihaplı akıntı oluşur. Tedavi yarım bırakılır ya da tedavide yanlış yol katedilir ise bu delik büyür ve kalıcı hale gelir. Buna da \"kronik orta kulak iltihabı\" denir.

Orta Kulak Tümörü: Orta kulakta yer alan damar ve sinir yapıları içinde oluşan tümörlere orta kulak tümörü denir. Çok sık görülmeyen bir orta kulak hastalığıdır. Uğultu duyma ya da işitme kaybının yanı sıra baş dönmesi de görülebilir. Tedavi şekli ameliyat ya da ışın tedavisi olabilir.

Orta Kulak Kireçlenmesi: Tıp dilinde otoskleroz olarak bilinen, işitme kaybına sebep olan bu hastalık, genetik olan hastalıklar arasında yer alır. Orta kulak kireçlenmesi sonucu kulak kemiği gelişimi normal oranlarda seyretmez. İç kulağın kemik duvarı hasar görür ve iç kulak girişindeki kemik yapısı değişir. Bu süngerimsi kemik yapısı kulağın içindeki çalışma sistemini önleyerek işitme kaybına sebep olur.

Genellikle orta yaşlı bayanlarda daha sık görülür fakat risk grubu 15-45 yaş arasındaki herkes olabilir. Tedavi şekli büyük oranda ameliyat olmaktadır. Eğer ameliyata engel bir durum yoksa, en güvenilir ve işe yarayan yöntem ameliyat olmaktır. Fakat bazen işitme kaybı ameliyat sonrasında artabilmektedir. Böyle durumlarda işitme cihazı kullanımı gerekebilir.
" } ] }