{ "title": "Orta Kulak İltihabı Ameliyatı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabi-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 10:33:39", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Orta kulak iltihabı ameliyatı: Günümüzde hemen hemen herkesin başına gelen orta kulak iltihapları hem çok ağrılı hem de çok can yakıcıdır. Orta kulak ameliyatı genelde en son aşamadır. Östaki kanalı tıkanmış olan kulağın cerrahi operasyon ile rahatlatılması olayıdır. Kulaktaki basıncın ortadan kaldırılmasıdır. Bu tip iltihaplar östaki borusu aracılığı ile geniz ve boğazdan gelmektedir. Çocuklar da östaki borusunu düz ve yetişkin insanlara göre daha kısa olmasından dolayı daha fazla görülmektedir. Kronikleşmiş orta kulak iltihabının tedavisinin tek çözümü ameliyattır. Orta kulak ameliyatları büyük ameliyatlardır ihmale gelmez. İltihabın en büyük belirtisi şiddetli ağrıdır.

Orta kulak ameliyatı ne zaman yapılır?
Sürekli kronikleşmiş vakalarda orta kulak iltihabı hastada sürekli olarak kalır. Pasiftir hastaya zarar vermez. Hataya gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ameliyata karar verirken hastanın ne kadar işitme kaybının olduğuna ve iltihabın ne kadar yayıldığına bakılır. İlk başta hastaya Odimetri denilen işitme testi yapılır. Fakat bazen çeşitli kulak MR ve bilgisayarlı tomografilerde daha net sonuçlar alınabilmektedir. Çıkan sonuçlara göre hastanın diğer tahlilleri de tetkik edilerek ameliyat gününe karar verilir.

Orta kulak ameliyatı nasıl yapılır?

Lokal anestezi ile yapılma olasılığı çok düşük olup çoğunlukla genel anestezi tercih edilir. Duruma göre ameliyat sırasında bazen protezler kullanılır. Kulak zarı için yama yapılır. Bazı durumlar da ise kulakta bulunan kemikçikler tamamen çıkartılır. Bu işlem kulakta bulunan iltihabın temizlenememesi durumunda yapılır. Orta kulak ameliyatının riskleri de elbette vardır ameliyat sırasında oluşabilecek bir komplikasyon sonucunda kulağın içinde bulunan sinirler zedelenebilir. Bunun sonuncunda da hastada kalıcı işitme kaybı olabilir. Bir başka tehlikede hastanın yüz sinirlerinin zedelenmesi ve hastanın yüz felci olmasına sebebiyet vermektedir. Ameliyatlardan sonra nadir de olsa zarın tutmaması, kulakta tekrar iltihap olması gibi durumlar da yaşanabilir.

Ameliyattan sonra dikkat edilecek hususlar
Kulakta yaşanan problemler genelde hayat kalitemizi düşürmekte ve ihmal edildiğinde çok can sıkıcı durumlar ortaya çıkarmaktadır. (İşitme kaybı, menenjit, beyin apsesi) Bunun için dikkatli olmalı ve genel muayenemizi her zaman yaptırmalıyız.
" } ] }