{ "title": "Orta Kulak İltihabı Antibiyotik", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabi-antibiyotik.jpg", "date": "20.01.2024 15:45:04", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Orta kulak iltihabı antibiyotik, kulak içinde sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan bu duruma orta kulak iltihabı denir. Çocuklarda çok sık karşılaşılan bir hastalık olan orta kulak iltihabına bakteriler neden olur. Ayrıca şiddetli ağrıya sebep olur. Böylesi bir durumda kulak içine su girmemesi gerekir. Yapılan banyo öncesi kulak kapatılmalı ve su girmesini engellemeliyiz. Böylece kulak içinde oluşan iltihabı daha fazla ilerlemesini engellemiş olursunuz. Kulak burun boğaz doktoruna giderek muayene olunmalıdır. Orta kulak iltihabında antibiyotik tedavisi muhakkak görülmelidir. Kulak içindeki oluşan sıvı basınca neden olur. Bu basınç sırasında ağrı şiddeti, oldukça artar ve bu basıncın artması ile kulak zarı delinebilir. Kulak zarı basınç sonucu delinir ise dış kulaktan dışarı kanlı ya da yeşilimsi bir renkte akıntı meydana gelir.

Doktor tarafından edilen muayene sonucu hasta olan kişide, sürekli kulağında iltihap oluşuyorsa bunun önüne geçilmesinin tek yolu kulağa küçük bir operasyon yapılmasıdır. Bu operasyonun sebebi ise hasta sürekli, kulağından rahatsızlanıp antibiyotik tedavisi görüyorsa hastalık kendini tekrarlıyorsa mecburi yapılması gerekir. Yapılacak olan operasyonda kulak içine takılacak olan tüpler kulak içindeki iltihap oluşmasını engeller. Takılan bu tüpler her iki kulak içine ayrı, ayrı takılır. Yaklaşık kulak içinde tüpler 1 yıla kadar kalır. Bu aşamada hasta 6 ayda bir kontrole gitmelidir. Kulak içinde olan tüpler 1 yıla yakın sürede dış kulağa tüp kendi kendine atar ve hasta bunun farkında olmaz. Her iki kulaktan atılan tüpler dış kulağa bazen atılmayabilir. Bu durumda ise kulak burun boğaz uzmanı tarafından doktorunuz cımbız ile dış kulak içinden çıkarır. Böylece hasta kendi sağlığına kavuşur. Orta kulak iltihabı gibi durumla bir daha karşılaşmaz.

Orta kulak iltihabından korunmak için neler yapılmalıdır?

Bebeklerde ise anne sütü alan bebeklerin orta kulak iltihabı sıklığını azalttığı görülür. Mama yiyen bebeklerde ise daha sık orta kulak iltihabı durumu karşılaşılan durumlar arasındadır. Kalabalık ortamlarda ve sigara kullanılan yerlerde bulunmamak, üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı riskini azaltmaktadır. Çocuklarda ve bebeklerde yapılan aşılar zamanında yapılır ise bunlarda enfeksiyonlardan önemli ölçüde korumaktadır. Ayrıca orta kulak iltihabında tedavi olunmaz ise işitme kaybı kulak zarı yapısı bozulması gibi durumlarla karşılaşılır.

Kulak iltihabı burun ve boğaz boşluğundaki bakteri ve virüslerin kanal yolu ile orta kulağa ulaşması ile oluşur.

Kulak zarında delik yok ise dış kulaktan iç kulağa enfeksiyon girmez. Kulakta enfeksiyon olan bir durumda ise hasta üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme aşamasındadır. Tedavi süreci başladığında ise ilk olarak antibiyotik ve ağrı kesici verilerek hastanın tedavisine başlanılır. Orta kulak iltihabı korunmanın yolları ayrıca iyi beslenerek, bağışıklık sistemini güçlendirerek, çok sık grip olan çocuklarda ise grip aşısı vurularak, burun tıkalı olan hastalarda ise okyanus suyu kullanarak burnu açmalıdırlar. Böylece iltihap olması ve enfeksiyon engellenebilir.

Kulak burun boğaz uzmanı doktoruna giderek, tedaviyi aksatmadan ilaçları düzenli kullanabilmek çok önemli ayrıntılardır. Ayrıca kulak ağrıları enfeksiyona dönüşmeden tedavi edilmelidir. Sonucu ciddi iltihaplanmalara dönüşerek daha ağır tablo ile karşılaşmak mümkündür.
" } ] }