{ "title": "Orta Kulak İltihabı Kulak Tıkanıklığı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabi-kulak-tikanikligi.jpg", "date": "20.01.2024 20:16:11", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Orta kulak iltihabı kulak tıkanıklığı, yetişkinlerden çok çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Orta kulak kokleanın oval penceresi ile kulak zarı arasında kalmaktadır. Orta kulağın ana görevi ses dalgalarını dış kulaktan iç kulağa iletmektir. Orta kulakta çekiç örs ve üzengi kemikleri bulunur. Bunlar vücudun en küçük kemikleridir. Orta kulak östaki borusu ile geniz boşluğuna bağlanır. Ağzımızı açtığımıza östaki borusuna hava gider. Burada dengelenen hava basıncı kulak zarının zarar görmesini engeller. Orta kulakta görülebilen bazı rahatsızlıklar, orta kulak kireçlenmesi, östaki borusu rahatsızlıkları ve kulak zarı yırtılmasıdır. Bunların dışında en sık görülen rahatsızlık orta kulak iltihabı ve kulak tıkanıklığıdır

Orta kulak iltihabı kulak tıkanıklığı

Orta kulak iltihabı çocukların en sık yaşadığı rahatsızlıklardan biridir. Orta kulakta birçok rahatsızlık görülebilmektedir. Fakat en sık görüleni Otitis media yani orta kulağın enfeksiyona maruz kalmasıdır. Bu rahatsızlığın ana kaynağı grip, soğuk algınlığı ya da farklı solunumu yolu rahatsızlıklarıdır. Enfeksiyon virüs ya da bakteriden kaynaklanacağı gibi, kronik ya da akutta olabilir. Orta kulak iltihabından virüslere nazaran bakteriler sorumludur. İnfluenza, moraxella ve pnömokok isimli bakteriler baş roldedir. Yukarı bahsettiğimiz östaki borusu yetişkinlere ziyade çocuklarda daha yatay ve kısadır. Bu durum enfeksiyonun orta kulağa girişini kolaylaştır. Ayrıca boğazın üst arka kısmında yer alan lenfosit üreten lenf bezlerinin yetişkinlerden daha büyük olması, çocuklar için farklı bir hassasiyettir. Üretilen lenfositler enfeksiyonlarla savaşmakla görevlidir. Enfeksiyonların bu bölgelerden sızması ile orta kulakta sıvı birikmesi meydana gelir bu da Orta kulak iltihabı ve kulak tıkanıklığına neden olur. Ayrıca östaki borusunun tıkanması sonucu bu bölgede hava basıncı düşer kulak zarı içeri doğru çöker. Bu bölgede kolesteatom denilen bir tümör oluşur. Bu tümör zamanlar orta kulaktaki küçük kemiklere zarar verir. Bu rahatsızlıkta ilk etapta kulak tıkanıklığına neden olur. Bu rahatsızlıklar işitme kaybına kadar ilerleyebilir. Çocuklarda ve bebeklerde emzirirken dik pozisyonda emzirme sütün östaki borusuna kaçmasını engelleyecektir. Buda olası enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Orta kulak iltihabı kulak tıkanıklığı tedavi nasıl yapılır?

Eğer hasta grip ya da soğuk algınlığı sonucu kulak ağrısı, işitme güçlüğü ya da baş dönmesi yaşıyorsa derhal bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelidir. Doktor kulak kanalının tamamını görerek nedeni araştıracaktır. Gerekli görürse işitme testide yapacaktır. Eğer ilerlemiş bir kolesteatom durumu varsa cerrahi müdahale ile bozulan küçük kemikler düzeltilecektir.
" } ] }