{ "title": "Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 01:49:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Orta kulak iltihabı, daha çok çocukları etkileyen kulak zarı arkasında oluşan iltihaplanmadır. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında, östaki borusundaki uyumsuzlukta, bağışıklık sisteminin zayıf olması halinde meydana gelen orta kulak iltihabı mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde hastalarda kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir. Hastalarda üç farklı şekilde gelişim gösterebilir. Bunlar aniden gelişen iltihap, ataklarla seyreden iltihap ve ağrısız, tedaviye direnç gösteren orta kulak iltihabı şeklindedir. Orta kulak iç kulakla dış kulak arasında kalan bölümdür. Dış kulakla arasında zar bulunur. İltihaplanma bu zarın arkasında oluşur.

Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir?

Orta kulak iltihabı öncesinde hastalarda soğuk algınlığı belirtileri ortaya çıkar. Burun akıntısı, burunda tıkanıklık ve akıntının sarımsı renkte koyulaştığı izlenir. Hastalarda fazla rahatsız edici olmayan baş ağrısı, boğaz ağrısı ortaya çıkar. Bu rahatsızlık çocukları daha fazla etkilediğinden, çocuklarda huzursuzluk, ağlama gibi durumlar gözlenir. Özellikle ağlama sırasında bebeklerin ellerini kulaklarına götürmeleri dikkat çeker. Bu kulaktaki ağrıdan dolayı yapılır. Bunun dışında kulaklarda kızarıklık gözlenir. Erişkinlerde olan orta kulak iltihabı ise belirgin baş ağrısına neden olur.

Orta kulak iltihabı 3 yaş altı çocukların yarısını etkileyebilir. Çocuğun yaşı ne kadar küçük olursa, rahatsızlığın tekrarlama olasılığı artar. Anne sütüyle 6 aydan fazla beslenen çocuklarda, orta kulak iltihabı geçirme riski azalır. Sigara içilen ortamda yetişen çocuklar daha riskli konumda olurlar. Çocukların kreş gibi toplu yaşamın içinde olması orta kulak iltihabı riskini arttırır. Mevsimin kış olması da enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Orta kulak iltihabı erkek çocuklarını kızlardan daha fazla etkiler.

Orta kulak iltihabı tanısı nasıl yapılır?

Hastanın otoskop denilen aletle kulak zarı muayene edilir. Bu esnada orta kulak iltihabı türüne göre değişik belirtiler tespit edilir. Bakterilerden kaynaklanan iltihapta kulak zarı şişmiş ve kızarık haldedir. Bazı hastalarda kulak zarında delik tespit edilir. Bu delikten sıvı sızıntısı olabilir. Gerektiği takdirde buradan kültür alınarak inceleme yapılır. Eğer östaki borusundaki tıkanıklık nedeniyle oluşan iltihaplanma varsa, bu durumda zarda dışa çökkünlük tespit edilir. Kronik iltihaplanmada hastaya işitme testi yapılır. Kulakta basınç artışı olursa, basınç ölçümü de yapılmalıdır. Orta kulak iltihabında tomografi çekilmesi tanıda önemli bir destektir.

Orta kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların tedavi planlaması orta kulak iltihabının şiddetine ne zamandan beri devam ettiğine göre belirlenir. İlk aşamada işitme testi yapılır, orta kulak basıncı tespit edilir. Basınç arttıysa, orta kulakta sıvı birikimi ve enfeksiyon oluşur. Bunun oranı timpanogram tetkikiyle belirlenir. Bunlara göre bir tedavi planlaması yapılır.

Orta kulak iltihabı tedavisinde en fazla antibiyotik kullanılır. Yaklaşık 2 hafta kadar devam eden tedaviden başarılı sonuçlar alınır. Antibiyotik tedavisi yapılmadıysa ya da geç kalındıysa orta kulak arkasındaki kemikte iltihaplanma olabilir. Bu durumda cerrahi girişim gerekebilir. Eğer hastada ağrı olursa, bunun için ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Ayrıca östaki tüpü iltihabını, şişmesini önlemek, üst solunum yolu mukozasındaki hasarı amacıyla dekonjestanlar kullanılabilir. Orta kulak iltihabının tekrarlamasını önlemek için aşılardan yararlanılabilir. Bu tedavilerden sonuç alınamazsa, cerrahi müdahale kararı verilebilir.

Orta kulak iltihabı komplikasyonları nelerdir?
Orta kulak iltihabında bu gibi komplikasyonlar nadiren de olsa gelişebilir. Bu nedenle erken aşamada tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Bu yüzden baş ağrısı, ani işitme kaybı, kusma, boğaz ağrısı, ense sertleşmesi gibi belirtiler olursa hemen doktora gidilmelidir. Özellikle bebeklerdeki orta kulak iltihabında hassas olunmalıdır. Ağlarken elini sürekli kulaklarına götüren bebekler rahatsızlık açısından değerlendirilmelidir.
" } ] }