{ "title": "Orta Kulak Sıvı Birikmesi", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/orta-kulak-sivi-birikmesi.jpg", "date": "20.01.2024 13:22:24", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Orta Kulak Sıvı Birikmesi, Orta kulakta sıvı birikmesi, daha çok çocuk yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de orta kulak iltihabı da daha çok çocuklarda görülür. Orta kulak ile geniz arasındaki boru, östaki borusudur, bu östaki borusu kulak içindeki hava akımını sağlar. Östaki borusu, yetişkinlere göre çocuklarda biraz daha yatay ve kısadır, çocuklar anca 7-8 yaşlarına geldiklerinde östaki borusu yetişkinlerinki ile aynı seviyeye gelmektedir, yani 7-8 yaşlarına kadar olan çocuklarda daha çok tıkanıklık, sıvı birikmesi, enfeksiyon gibi orta kulak rahatsızlıkları görülür. Çocuklarda çok sık geniz etine de rastlanmaktadır. Bu hem östaki borusunun tıkanmasına hem kulakta sıvı birikimine hem de orta kulak iltihabına neden olan bazı bakteri ve mikropların orada birikmesine neden olur.

Orta Kulak Sıvı Birikmesi Belirtileri Nelerdir?

Orta kulakta sıvı birikmesi, çok yüksek oranda çocuklarda görülür. Orta kulakta sıvı birikmesi, ağrılı, ateşli ya da iltihabi bir durum olmadığı için çok dikkat edilmesi gerekmektedir. En önemli belirtilerinden birisi duyma kaybıdır. Çocuğunuz eğer televizyon izlerken sesini çok yüksek açıyorsa, siz seslendiğiniz zaman size geç cevap veriyorsa ya da vermiyorsa, çocuğunuz okul çağındaysa ve okula gidiyorsa derslerinde gerilemeler varsa, kulağının ağır işitmesinden kaynaklanabilir. Bu tip belirtilerde bir an önce doktora götürüp, orta kulak muayenesini yaptırmanız gerekmektedir. Yetişkinlerde az da olsa rastlanabilen, orta kulakta sıvı birikmesinin belirtileri yetişkinlerde de aynıdır, yetişkinlerde de duyma kaybı gözlenebilir.

Orta Kulakta Sıvı Birikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulakta sıvı birikmesinin ilk olarak tedavisi ilaç tedavisidir. Öncelikle, orta kulak içindeki sıvının iltihaplı olup olmadığına ya da iltihabın ne seviyede olduğuna bakılır. Ona göre hastaya 10-15 günlük bir antibiyotik tedaviye başlanır, bunun yanı sıra tıkanıklığı giderilmesi ve sıvının boşaltılması için ek olarak çeşitli kulak ve burun spreyleri verilir. Bu spreyler ve antibiyotikler elbette hastanın yaşına göre ayarlanır, çocuklarda buna ek olarak çeşitli şuruplar da verilebilir. Bu uzun süreli tedavinin ardından hasta bir takip sürecine alınır, bu takip süreci hastalığın bitişine göre değişebilir de kimi hastalarda 1-2 ay süresinde devam ederken, kimilerinde bu süre 3-4 aya çıkabilir. Orta kulaktaki sıvı birikintisi, bu kadar tedaviye rağmen eğer iyileşmemişse cerrahi bir müdahale ile kulağa tüp takılır. Kulağa takılan tüpün boyutu ne kadar süre takılı kalacağı, orta kulaktaki sıvı miktarının ne kadar olduğuna bağlıdır. Bu tüp küçük cerrahi bir müdahale ile takılır, fakat çıkması gerektiği zamanı kendi belirler. Doktor kontrol sırasında Zaten tüpün olmadığını görüp size bilgi verecektir.
" } ] }