{ "title": "Sağ Kulak Çınlaması", "image": "https://www.ortakulak.gen.tr/images/sag-kulak-cinlamasi.jpg", "date": "20.01.2024 08:29:48", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Sağ kulak çınlaması: Halk arasında sağ kulak çınladığı zaman birisi hakkında iyi bir şey konuşuyor diye eskilerden kalma bir rivayet vardır. Fakat sağ kulak çınlamasının uzun zaman sürmesi insanları çilden çıkartmakta ve günlük yaşamının kalitesini düşürmektedir.

Sessiz ortamlarda daha fazla kendini belli eder. Sağ kulak çınlaması dışarıda hiçbir ses olmaksızın ses duyulması demektir. Ders çalışırken, kitap okurken, film izlerken ya da düşük tonda konuşmalar yapılırken kişi için konsantrasyonda sıkıntılı durumlar yaşatabilir hastanın psikolojisini de etkileyebilmektedir. Sağ kulak çınlaması vücutta oluşan herhangi bir hastalığın habercisi bile olabilir. Çınlama genellikle uğultu, vızıltı, vınlama, rüzgâr sesi şeklinde olmaktadır. Çınlama sadece hasta tarafından duyuluyorsa buna subjektif çınlama, etraftaki insanlar tarafından da duyuluyorsa Buna da objektif çınlama adı verilir. Genelde hastalık 40 yaş üzeri görülür ama yüzdelik olarak az bir oran olsa da çok genç yaştaki insanlarda da görülebilir. Tıp dilinde adı ' Tintinus' olarak geçer.

Sağ kulak çınlaması neden olur?
Sağ kulak çınlamasının tedavisi nasıl yapılır?
Sağ kulak çınlamasından korunmak için
Bazı durumlar da kulak çınlaması o kadar içinden çıkılmaz bir durum alır ki işitmede güçlüklere bile neden olabilir. Doktorlar bu tip durumlarda gerekli işitme testleri yaptıktan sonra işitme cihazı kullanımını tavsiye ederler. Rahatsızlık ihmal edilmemeli ve günde 5 dakikadan fazla süren sağ kulak çınlamalarında muhakkak bir kulak burun boğaz hekimine gidilmelidir. İhmal edildiğinde kulakta işitme kaybına varana kadar kötü sonuçlar doğurabilir.
" } ] }