Kulak Bölümleri Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Kulak Bölümleri Nelerdir?

Kulak Bölümleri

İnsan vücudunun işitme ve denge organı olan kulak, farklı bölümler halinde incelenir. Bu organımızla ses dalgalarının belli bir bölümünü algılayabiliriz. Kulak bölümleri dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak üç başlıkta incelenir.

Dış Kulak

Dış kulak, kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarından oluşmaktadır. Kulak kepçesi, kulağın dışında görülen geniş ve kıvrımlı yapıdır. Kıkırdaktan oluşan kulak kepçesi esnek bir yapıya sahiptir. Kulak kıvrımları sesi toparlamaya ve sesin hangi yönden geldiğini algılamamıza yardımcı olur. Kulak kepçesinin alt kısmında ise kulak memesi dediğimiz, içi yağ ile dolu kısım bulunur.

Kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan hafif ölçüde kıvrık ve silindirik bir borudan oluşur. İç yüzü mukoza tabakası ile kaplı olup üzerinde kıllar ve yağ bezleri bulunur. Burada bulunan mukoza da salgılanan yapıya kulak kiri denir. Salgılanan sıvılar kulak yolu çevresini kaygan ve yumuşak olmasını sağlar. Kulak zarı, kulak yolunun sonunda yer alır. İnce, saydam ve esnek bir zar yapısından oluşmaktadır. Kulak yolu ile gelen ses dalgalarını, titreşerek orta kulağa iletir.

Orta Kulak

Orta kulak, şakak kemiğinin içerisinde bulunan bezelye büyüklüğünde bir odacıktan oluşur. Görevi, dış kulaktan gelen ses dalgalarını iç kulağa iletmektir. Kulak zarı yardımıyla dış kulağa, oval pencere yardımıyla da iç kulağa bağlanmaktadır. Orta kulakta kulak zarı, çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunur. Kulak zarını titreten ses dalgaları önce çekiç, sonra örs ve üzengi olmak üzere sırasıyla geçer. Orta kulağı yutağa bağlayan boruya östaki borusu denir. Kulak zarının her iki tarafında bulunan östaki borusu, dış kulak ile orta kulak arasındaki hava basıncını dengeleyerek kulak zarının yırtılmasını önler.

İç Kulak

İç kulak, orta kulağa oval pencere ile bağlıdır. İç kulak ile oval pencerenin birleştiği yerde tulumcuk bulunur. Orta kulaktan gelen ses titreşimlerini alan ve salyangoza ileten organa dalız denir. Buraya bağlı üç yarım daire kanalı vardır. Kanalların içinde endolenf denilen bir sıvı bulunur. İç kulak, işitme ile ilgili bir kısımdır ve kohlea yani salyangoz adını alır. Salyangozda işitme duyu hücrelerinin bulunduğu kanala ise korti organı denir.

İç kulakta beyincik ile vücudun dengesini sağlayan, içi sıvı ile dolu üç kanal bulunur. Bu kanallara yarım daire kanalları denir. Üstte bulunan kanal, oval pencereye bağlı olan vestibular kanal olarak adlandırılır. Altta bulunan kanal ise yuvarlak pencereye bağlı olan timpanik kanaldır. Bu iki kanalın içinde perilenf sıvısı bulunur. Orta kısımda bulunan kohlear kanalda ise endolenf sıvısı salgılanır. Altta bulunan taban zarına bağlı olan almaç hücrelerinin üst kısmında tüyler bulunur. Bu ince tüyler örtücü zarın içine gömülüdür. Beyne giden işitme sinirlerine ise korti organı bağlıdır. Kulak kepçesi tarafından toplanan ses, işitmenin olabilmesi için iç kulağı titreştirmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gaye

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Dış kulak kısmında bulunan kılların ve yağ bezlerinin salgıladığı kulak kiri, kulağımızın temiz ve sağlıklı kalması için nasıl bir rol oynar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Gaye Hanım,

Dış kulak kısmında bulunan kıllar ve yağ bezlerinin salgıladığı kulak kiri, kulağımızın temiz ve sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynar. Kulak kılları, dışarıdan gelen toz, kir ve diğer yabancı maddelerin kulak kanalına girmesini engeller. Aynı zamanda, yağ bezleri tarafından salgılanan kulak kiri (serumen), kulak kanalını nemli tutar ve bakteri veya mantar gibi mikroorganizmaların üremesini engelleyerek enfeksiyon riskini azaltır.

Kulak kiri, ayrıca kulak kanalına giren küçük parçacıkları yakalayarak bu maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Bu doğal savunma mekanizmaları sayesinde kulaklarımız hem temiz hem de sağlıklı kalır. Ancak, kulak temizliği yaparken aşırıya kaçmamak ve kulak kanalına zarar vermemek de önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri ve Tedavisi