Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı, tüm yaş gruplarında görülebilen bir rahatsızlıktır ve genellikle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar tarafından tetiklenir. Orta kulak iltihabı akut, kronik ve kulak nezlesi olmak üzere üç farklı tipte meydana gelir. Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alan bölümdür ve burada sesi kulak zarına ileten üç kemik bulunur. Normalde hava ile dolu olan bu kısım, iltihaplanma olduğunda mukus adlı sıvıyla dolar. Bu durumda ağrı, ateş, mide bulantısı ve işitme kaybı gibi şikâyetler ortaya çıkar.

Yetişkinlerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Orta kulak iltihabına daha çok çocuklarda rastlansa da yetişkinleri de etkileyen bir rahatsızlıktır ve genellikle soğuk algınlığına bağlı olarak gelişir. Belirtileri ise şu şekildedir:

  • Orta kulak iltihabı burun akıntısıyla beraber başlayabilir. Burun akıntısı sarımtırak ya da şeffaf bir renkte olabilir. Zamanında önlem alınmazsa akıntı kulağa sıçrayabilir.
  • Burun akıntısıyla birlikte burun tıkanıklığı yaşanabilir. Bu gibi durumlarda orta kulak enfeksiyonu daha hızlı oluşur. Burun akıntısı yeterince olmadığında akıntı kulağa vurur.
  • Orta kulak enfeksiyonu boğaz ağrısı, ateş ve geniz akıntısına yol açabilir.
  • Soğuk algınlığına bağlı enfeksiyon yaşanıyorsa kulağa vurması 4-5 gün sürebilir.
  • Orta kulak iltihabı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi belirtilere yol açabilir.
  • İleri derecede yaşanan orta kulak iltihabında kulaktan sarı renkte bir akıntı gelebilir.
  • Baş dönmesi, baş ağrısı, kulak ağrısı, kusma, mide bulantısı, iştah kaybı, sinirlilik ve otore gibi belirtiler de görülebilir.

Yetişkinlerde Orta Kulak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Orta kulak enfeksiyonu belirtileri yaşanıyorsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Gerekli araştırmalar yapılarak kesin tanı konulabilir. Tanıdan sonraki süreç doktor takibiyle devam eder. Hastanın sağlık durumu, yaşı, hastalığın boyutu ve ne zamandır devam ettiğine bağlı olarak tedavi seçenekleri uygulanır. Orta kulak enfeksiyonu hastada ağrıya ve ateşe neden oluyorsa başlangıçta ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar reçete edilir. Ardından enfeksiyona yol açan etkenleri yok etmeye yönelik tedaviye başlanır. Hastalığın boyutuna göre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bazı uzmanlar sadece ağrı kesici ilaç tedavisiyle orta kulak enfeksiyonunun kendiliğinden geçmesini bekler. Eğer enfeksiyon 7-10 gün içerisinde geçmezse antibiyotiğe başlanabilir.

Yetişkinlerde Orta Kulak Enfeksiyonunda Evde Tedavi Yöntemleri

Sıcak Su: Sıcak su torbasına kaynar su doldurularak sorunlu kulak üzerine gelecek şekilde yatılır. Sıcak su torbası kulağın ısınmasını sağlar ve kulak dokusunun gevşemesine yardımcı olur.

Fesleğen: Fesleğen bitkisinin mikrop kırıcı özelliği vardır. Fesleğen incecik doğranarak suyu çıkarılır. Elde edilen su kulak etrafına sürülür. Bu, dışarıdan enfeksiyonun dağılmasını kolaylaştırır.

Soğan Suyu: Çiğ kuru soğanın suyu çıkarılarak bir damla kulağa damlatılır. Enfeksiyon ortadan kalkana kadar günde 2 defa tekrarlanabilir.

Elma Sirkesi: Enfeksiyonlara karşı etkili olan elma sirkesi bir parça pamuğa dökülerek kulağa tıkanır. Yaklaşık 10 dakika bekletilerek kulaktan alınır ve sorunlu kulağın üzerine yatılır.

Sarımsak: Sarımsak antibiyotik etkisi sayesinde orta kulak enfeksiyonuna karşı iyi gelir. Doğal bir kulak damlası olarak kullanılabilir. Sarımsak damlası eczane ya da aktarlardan temin edilebilir. Ayrıca evde de sarımsak damlası yapılabilir. Bir miktar zeytinyağı ısıtılarak ocaktan alınır. Üzerine 1 diş sarımsak eklenip ezilir. Karışım ılıdıktan sonra 1-2 damla kulağa damlatılır. Günde 2 defa uygulanabilir.

Yetişkinlerde Orta Kulak Enfeksiyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orta kulak enfeksiyonuna maruz kalan kişilerin hijyene önem vermesi gerekir. Kulak enfeksiyonu geçiren kişinin kalabalık ortamlardan uzak durması önemlidir. Aile içinde havlu, tarak gibi eşyaları ortak kullanmamalıdır. Sigara dumanından kaçınılmalıdır, çünkü duman orta kulak iltihabını tetikleyen bir etkendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni